Πρόστιμο-μαμούθ και φυλάκιση για την πιο επικίνδυνη συνήθεια στους ελληνικούς δρόμους

αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης

Καλά κρατεί το φαινόμενο του βανδαλισμού των πινακίδων οδικής σήμανσης που επισύρει πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και φυλάκιση.

Αδιαμφισβήτητος είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι πινακίδες σήμανσης στην οδική ασφάλεια, καθώς χωρίς αυτές θα επικρατούσε πραγματικό χάος, δεδομένου ότι οι οδηγοί θα προέβαιναν σε άναρχες ενέργειες.

Εφόσον για παράδειγμα, δεν υπήρχαν οι πινακίδες του STOP, πόσοι οδηγοί θα περνούσαν «αέρα» με πατημένο το γκάζι τις διασταυρώσεις, στήνοντας παγίδες θανάτου στους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων;

Το σπουδαίο έργο, ωστόσο, που επιτελούν οι πινακίδες οδικής σήμανσης φαίνεται πως δεν… απασχολεί μια μεγάλη μερίδα πολιτών οι οποίοι της χρησιμοποιούν είτε ως καμβά για «καλλιτεχνικές δημιουργίες» (σ.σ. γκράφιτι) είτε για την τοποθέτηση αυτοκολλήτων τα οποία -μεταξύ άλλων- διαφημίζουν οπαδικά κινήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι ανά συχνά χρονικά διαστήματα προβαίνουν στον καθαρισμό ή την αντικατάσταση των αλλοιωμένων πινακίδων οδικής σήμανσης.

Ενδεικτική είναι η δράση της Περιφέρειας Αττικής η οποία στο πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων στις υλικοτεχνικές υποδομές του οδικού δικτύου ευθύνης της, μέχρι τον Μάιο του 2023 αντικατέστησε συνολικά 11.500 πινακίδες τροχονομικής σήμανσης.

Πολλές φορές, ωστόσο, προτού προλάβουν οι πινακίδες να λάμψουν ξανά, πέφτουν πάλι θύματα των βανδάλων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να διαιωνίζεται, την ίδια ώρα που οι… θύτες συνεχίζουν να αγνοούν ότι ένα αλλοιωμένο σήμα μπορεί να είναι μη αναγνωρίσιμο από έναν οδηγό, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες του carandmotor.gr, το οποίο στο πλαίσιο μιας ολιγόλεπτης βόλτας στο κέντρο της Αθήνας εντόπισε αρκετές πινακίδες οδικής σήμανσης που ήταν αλλοιωμένες με αυτοκόλλητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης

Οι βάνδαλοι αγνοούν ότι σύμφωνα με την παρ. 8 του Άρθρου 10 «Εγκατάσταση μέσων σήμανσης και σηματοδότησης» του ΚΟΚ, όποιος επενεργεί με οποιοδήποτες τρόπο στις πινακίδες σήμανσης τιμωρείται me διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και φυλάκιση μέχρι 12 μηνών.

Ειδικότερα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αναφέρεται ότι «απαγορεύεται η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης ή η χάραξη διαγραμμίσεων, καθώς και η εγκατάσταση σηματοδοτών από άλλους, εκτός από τις παραπάνω καθοριζόμενες αρμόδιες υπηρεσίες. Επίσης απαγορεύεται η καταστροφή, παραποίηση, μετάθεση αλλοίωση και γενικά η με οποιονδήποτε τρόπο επενέργεια στις πινακίδες σήμανσης, στους σηματοδότες και το σύστημα στήριξή τους, στις διαγραμμίσεις πάνω στο οδόστρωμα, καθώς και στις συσκευές ρύθμισης ή μέτρησης της κυκλοφορίας».

αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα, βέβαια, με το Άρθρο 290 «Επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία» του Ποινικού Κώδικα (4619/2019) η αλλοίωση σημάτων τιμωρείται:

αα) με φυλάκιση έως 3 έτη αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα
ββ) με φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο
γγ) με κάθειρξη έως 10 έτη αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη άλλου ή προκάλεσε σημαντική βλάβη σε κοινωφελείς εγκαταστάσεις
δδ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει ισόβια κάθειρξη.

αλλοιωμένη πινακίδα οδικής σήμανσης

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ