Το πρόστιμο των 200 ευρώ που μπορεί να «φας» στη βροχή -Ποιο λάθος πρέπει να αποφύγεις

ανασήκωμα νερού αυτοκίνητο

Βαθιά το χέρι στην τσέπη ίσως χρειαστεί να βάλουν οι οδηγοί που δεν σέβονται τους πεζούς όταν βρέχει, εκθέτοντάς τους σε κίνδυνο.

Με το «καλημέρα» έχει δείξει τα δόντια της η κακοκαιρία «Daniel» προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες τις τελευταίες ώρες υποβάλλονται σε σκληρή δοκιμασία.

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται και οι μετακινήσεις των πολιτών, με αυτοκίνητα να εγκλωβίζονται στους πλημμυρισμένους δρόμους και οι επιβάτες τους να τίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.

Σε συνθήκες, ωστόσο, έντονης βροχόπτωσης ή σχηματισμού λιμναζόντων νερών στο οδόστρωμα με το πέρας της βροχής, οι οδηγοί δεν πρέπει να λειτουργούν με γνώμονα αποκλειστικά τη δική τους ασφάλειας, αλλά και των πεζών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ανασήκωμα νερό αυτοκίνητο πεζός

Ειδικότερα, όλοι μας ίσως έχουμε γίνει μάρτυρες περιστατικών στα οποία οι οδηγοί των αυτοκινήτων που περνούν από λιμνάζοντα νερά δεν μειώνουν ταχύτητα, με αποτέλεσμα να βρέχουν τους πεζούς που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη του δρόμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανασήκωμα των νερών από το οδόστρωμα δεν απειλεί τους πεζούς μόνο με… βρεγμένα ρούχα, αλλά υπό συνθήκες μπορεί να τους θέσει και σε κίνδυνο. Όσο ακραίο και αν φαντάζει το συγκεκριμένο σενάριο, ο πεζός – ειδικά αν είναι ηλικιωμένος- μπορεί να τρομάξει, να χάσει την ισορροπία του και να χτυπήσει.

Όσοι, μάλιστα, δεν δείχνουν τον προσήκοντα σεβασμό στους πεζούς, κινδυνεύουν με πρόστιμο 200 ευρώ, μιας και παραβαίνουν τη διάταξη 3.γ. του Άρθρου 39 «Συμπεριφορά των οδηγών προς του πεζούς» του ΚΟΚ όπου αναφέρεται ότι «οι οδηγοί δεν πρέπει να θέτουν τους πεζούς σε κίνδυνο ούτε να συμπεριφέρονται με παρεμποδιστικό τρόπο. Αν είναι αναγκαίο πρέπει να σταματούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ανασήκωμα νερό αυτοκίνητο πεζός

Υπενθυμίζεται δε ότι, σύμφωνα με την παρ. 3 του Άρθρου 19 «Ταχύτητα και απόσταση μεταξύ οχημάτων», ο οδηγός επιβάλλεται να μειώνει την ταχύτητα του οχήματός του σε περίπτωση βροχής ή όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό.

Μην ξεχνάμε ότι σε ορισμένα κομμάτια του οδικού δικτύου ισχύουν διαφορετικά όρια ταχύτητας με βροχή, τα οποία ορίζονται μέσω πινακίδων οδικής σήμανσης. Επί παραδείγματι, σε δρόμο με ανώτερο όριο ταχύτητας 110 χλμ./ώρα, μπορεί να υπάρχει και ένα δεύτερο των 90 χλμ./ώρα που ισχύει όταν βρέχει.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ