Πρόστιμο 1.500 ευρώ για την πιο συνηθισμένη κίνηση μέσα στο αυτοκίνητο

οδηγός

Βαθιά το χέρι στην τσέπη κινδυνεύουν να βάλουν οι θεριακλήδες οδηγοί που δεν συμμορφώνονται με τον νόμο.

Ένας από τους πιο δυσκολοκατάβλητους εθισμούς είναι αυτός του τσιγάρου, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, αποτελεί την αιτία θανάτου ενός εκ των τεσσάρων ανδρών στη χώρα μας.

Πολλοί, μάλιστα, από τους καπνιστές δεν μπορούν να εγκαταλείψουν ούτε στιγμή αυτή την ιδιαίτερη επιβλαβή συνήθειά τους, ανάβοντας τσιγάρο ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητό τους.

οδηγός κάπνισμα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βάσει νόμου, το κάπνισμα εντός του ΙΧ, κατά την οδήγηση, επιτρέπεται, με αποτέλεσμα να βλέπουμε δεκάδες οδηγούς καθημερινά να έχουν μονίμως ένα τσιγάρο στα χέρια τους.

Η μοναδική συνθήκη κατά την οποία «δένονται» τα χέρια των οδηγών είναι στο όχημα να βρίσκεται παιδί μικρότερο των 12 ετών.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό Νόμο (4633/2019), το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ και δεν αφορά μόνο τον οδηγό του οχήματος, αλλά και οποιονδήποτε άλλο επιβάτη καπνίζει, παρουσία παιδιού κάτω των 12 ετών στο όχημα.

Στην περίπτωση που πρόκειται για όχημα δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο διπλασιάζεται και φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μηνός για κάθε παράβαση, έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά ενήλικος θεριακλής επιβάτης στο αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρίψη τσιγάρου

Παράλληλα, σε περίπτωση που η Τροχαία «πιάσει» έναν οδηγό να απορρίπτει από το όχημά του τσιγάρο τότε μπορεί να προβεί στην αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης του παραβάτη για 60 ημέρες.

Πρόστιμο, μάλιστα, μπορεί να βεβαιώσει και η Πυροσβεστική, όπως ορίζεται στην υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας».

Το ελάχιστο επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι 200 ευρώ, με το πρόστιμο, ωστόσο, να κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου, δηλαδή τον γνωστό χάρτη επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ