Skoda Elroq

Πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε επιβάτη στο αυτοκίνητο -Το λάθος που κάνουμε όλοι

Mploko astynomias 1

Μηδενική ανοχή στους παραβάτες δείχνει ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει την ασφαλή μετακίνηση όλων των χρηστών του οδικού δικτύου και να μειώσει τον αριθμό των τροχαίων ατυχημάτων.

Από την εμφάνιση της το 1959, η ζώνη ασφαλείας τριών σημείων συνιστά τον σημαντικότερο παράγοντα στη παθητική ασφάλεια ενός οχήματος καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σωστή λειτουργία των υπολοίπων συστημάτων.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι ήδη από το 1995 η χρήση της είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες, ακόμα και σήμερα ορισμένοι την «περιφρονούν» παρόλο που πρέπει να γίνει μία αυτονόητη συνήθεια που πραγματοποιείται αυτόματα με την είσοδο στο αυτοκίνητο, καθώς η αμέλεια της εκτός από επικίνδυνη είναι και αξιόποινη από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
prostimo-zoni-1

Μπορεί, λοιπόν, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από τον οδηγό να επιφέρει ένα ιδιαίτερα βαρύ πρόστιμο (βλέπε 350 ευρώ) και να προβλέπει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 10 ημέρες, ωστόσο, και οι υπόλοιποι επιβάτες τιμωρούνται αν και εφόσον ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Το πρόστιμο που προβλέπεται για τους επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας είναι 100 ευρώ και βεβαιώνεται στον ίδιο τον επιβάτη, ο οποίος αυτομάτως αναλαμβάνει και την υποχρέωση της καταβολής του.

prostimo-zoni-2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη μοναδική περίπτωση που το πρόστιμο για τη μη χρήση ζώνης από τους επιβάτες βαραίνει τον οδηγό είναι εκείνη που ένας ή περισσότεροι επιβάτες δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.

Πέρα, βέβαια, από το προβλεπόμενο πρόστιμο για κάθε έναν από τους επιβάτες που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας, η συνήθεια αυτή μπορεί να αποβεί, για τους προφανείς λόγους, μοιραία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση σύγκρουσης ένας επιβάτης μπορεί να προσκρούσει με δύναμη στο μπροστινό κάθισμα, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο τον σοβαρό τραυματισμό του οδηγού ή του συνοδηγού, ακόμα κι αν ο τελευταίος κάνει χρήση της ζώνης ασφαλείας.

prostimo-zoni-3

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές προχώρησαν στην τοποθέτηση αισθητήρων σε όλες τις θέσεις των επιβατών, επιβάλλοντας έστω και δια της πλαγίας οδού τη χρήση ζωνών ασφαλείας τόσο στη μπροστινή όσο και στην πίσω σειρά καθισμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ