Ο Προαστιακός μεγαλώνει -Πού θα κατασκευαστούν 7 νέοι σταθμοί

proastiakos sidirodromos

Η νέα γραμμή προαστιακού θα εξυπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής.

Συμπληρώνονται σιγά-σιγά τα κομμάτια του παζλ για την κατασκευή της νέας γραμμής Προαστιακού που θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Αττική, μέσω 7 σταθμών.

Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Ταχιάο, να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το έργο «πέρασε» από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τον προηγούμενο μήνα η απόφαση διαβιβάστηκε στη Βουλή. Επόμενο στάδιο είναι «η τελική κύρωση του, η οποία θα φέρει και την υπογραφή. Έπειτα και από την υπογραφή, είναι θέμα λίγων ημερών να ξεκινήσουν οι εργασίες».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Προαστιακός Σιδηρόδρομος

Tο κόστος του έργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης (με κονδύλια 80,57 εκατ. ευρώ) ανέρχεται σε 135 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, και προσωρινός μειοδότης είναι η ΜΕΤΚΑ.

Συνολικά η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 28 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Επομένως, εφόσον υπογραφεί το προσεχές διάστημα θα μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2026.

Ο Προαστιακός Δυτικής Αττικής θα έχει μήκος 36 χλμ. και κατά μήκος της γραμμής θα κατασκευαστούν οι εξής 7 σταθμοί:

• ΕΛΠΕ Ασπροπύργου,
• Ασπροπύργου,
• Βαμβακιάς,
• Ελευσίνας,
• ΕΛΠΕ Ελευσίνας,
• Λουτρόπυργου,
• Νέας Περάμου.

Το τελικό έργο θα περιλαμβάνει την ηλεκτροκίνηση και τη σηματοδότηση μετά τις διασυνδέσεις με το ΣΚΑ-Κιάτο. Παράλληλα, θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, τον Πειραιά και το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Προαστιακός Σιδηρόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβλέπεται, επίσης, με προαίρεση, η κατασκευή της επέκτασης της ΣΓ Λιόσια – Μέγαρα προς τον παλαιό ΣΣ Μεγάρων, εντός του ομώνυμου οικισμού. Το δικαίωμα προαίρεσης ενεργοποιείται με την έγκριση των των περιβαλλοντικών όρων για το εν λόγω τμήμα.

To έργο, που έχει τίτλο «Αναβάθμιση Υφιστάμενης Σιδηροδρομικής Γραμμής Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής αποτελεί έργο υποδομής που εξυπηρετεί τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής και τις κοινωνικές ανάγκες μετακίνησης του πληθυσμού της Δυτικής Αττικής, ενώ παράλληλα συμβάλει στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τις αυξημένες μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ