Πού πρέπει να τοποθετώ το κινητό όταν οδηγώ – Με τι πρόστιμο κινδυνεύω

Smartphone GPS 1

Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν τους χάρτες του smartphone τους για πλοήγηση εν ώρα οδήγησης, αλλά αγνοούν ότι το λάθος σημείο τοποθέτησής του μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Δεν είναι λίγοι οι οδηγοί που κινούνται στο δρόμο με απασχολημένα τα χέρια και το μυαλό τους, είτε γιατί τρώνε είτε γιατί μιλάνε στο κινητό τους τηλέφωνο και πολλά ακόμα. Δηλαδή μετακινούνται στους προορισμούς τους και ζουν από τύχη, μιας και τα προαναφερθέντα αποτελούν σημαντικούς λόγους αύξησης του κινδύνου κατά την οδήγηση.

Smartphone GPS 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι οδηγοί είναι η χρήση του τηλεφώνου κατά την οδήγηση. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ομιλία, αλλά και στη χρήση ορισμένων εφαρμογών που μας διευκολύνουν.

Η χρήση του πλοηγού ενός smartphone αποτελεί μια πολύ διαδεδομένη συνήθεια που μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα σε αρκετούς, από ένα ατύχημα μέχρι και πρόστιμο από τις Αρχές.

Ως γνωστόν, απαγορεύεται ο οδηγός να κρατάει το κινητό του τηλέφωνο κατά την οδήγηση, για ευνόητους λόγους. Αυτό όμως που αγνοούν αρκετοί είναι ότι ακόμα και εάν διαθέτουν ειδική βάση στήριξης του κινητού, κινδυνεύουν με πρόστιμο.

Smartphone GPS 3

Αναντίλεκτα, όταν ο οδηγός χρησιμοποιεί τον πλοηγό του smartphone του προτιμά να το έχει στο οπτικό του πεδίο. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε όμως όλοι είναι το που τοποθετούμε την συσκευή. Για παράδειγμα, εάν η βάση που έχουμε είναι τοποθετημένη στο παρμπρίζ, τότε υπάρχει θέμα ορατότητας του οδηγού και άρα ασφάλειας. Και για αυτό μπορεί να μας επιβληθεί πρόστιμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ενδεδειγμένη θέση τοποθέτησης της βάσης είναι στους αεραγωγούς του συστήματος κλιματισμού. Μόνο σε αυτό το σημείο δεν εμποδίζεται η ορατότητα του οδηγού και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή προστίμου από τις Αρχές.

Smartphone GPS 4

Από την άλλη, εάν το κινητό τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο με το σύστημα πολυμέσων μέσω του CarPlay ή του Android Auto, δεν υπάρχει κίνδυνος ποινής. Αυτός είναι ο ασφαλέστερος και πιο βολικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή πλοηγού του τηλεφώνου σας.

Ενημερωτικά, το άρθρο 81 του Κ.Ο.Κ. αναφέρει ότι «Απαγορεύεται η τοποθέτηση ή ανάρτηση μπροστά ή πίσω από το εμπρός παρμπρίζ, ως και η επικόλληση σε αυτό αντικειμένων που περιορίζουν την ορατότητα του οδηγού», με το διοικητικό πρόστιμο να φτάνει τα 80 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ