Αποκλειστικό: Πότε ξεκινά η αυξημένη έκπτωση του «Κινούμαι Ηλεκτρικά»;

charging electric vehicles

Αδειάζει σιγά-σιγά η κλεψύδρα για την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που περιλαμβάνει εκπτώσεις που φτάνουν έως και 8.000 ευρώ για την απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Παράταση λίγων ακόμα ημερών παίρνει η αγωνία των πολιτών που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ώστε να υπαχθούν στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ο οποίος περιλαμβάνει αύξηση του μέγιστου επιδοτούμενου ποσού στις 8.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του carandmotor, τα εγκαίνια της δεύτερης φάσης του προγράμματος θα γίνουν μέσα στον προσεχή Μάιο, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους να αποκτήσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με σημαντική έκπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου του 2021, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να είναι έως και τις 31/12/2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ποτε ξεκινα κινουμαι ηλεκτρικά

Οι επιδοτήσεις του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 50 εκ. ευρώ για το 2022, περιλαμβάνει αύξηση του επιδόματος απόκτησης ηλεκτρικού αυτοκινήτου για φυσικά πρόσωπα κατά 30% (από 20%), με ανώτατο επιδοτούμενο ποσό τις 8.000 ευρώ (από 6.000).

Επιπροσθέτως, όσοι αποσύρουν παλιό όχημα θα επιβραβευτούν με επιπλέον 1.000 ευρώ, ενώ για την αγορά έξυπνου οικιακού φορτιστή προβλέπεται έκπτωση 500 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ενισχυμένα θα είναι τα επιδόματα και για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα, τα Άτομα με Αναπηρία δικαιούνται επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ, οι οικογένειες με τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, ενώ οι νέοι έως 29 ετών θα επωφεληθούν από επιπλέον έκπτωση 1.000 ευρώ.

Για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για δικύκλα και τρικύκλα κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης από 800 ευρώ σε 3.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες κατηγορίες αφορούν επίσης τα επαγγελματικά ηλεκτρικά τρίκυκλα που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά εμπορευμάτων ή/και επιβατών καθώς και τα μικροαυτοκίνητα. Ειδικά για νέους έως 29 ετών προβλέπεται η προσαύξηση της ενίσχυσης κατά 1.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικών μικροαυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα δίκυκλα L1e έως L4e η επιδότηση παραμένει στο 20% με μέγιστο ποσό επιδότησης στα 800 ευρώ. Στις κατηγορίες αυτές περιλαμβάνονται τα ελαφρά ηλεκτρικά δίκυκλα και τρίκυκλα με κυβισμό μικρότερο των 50 cc καθώς και τα αντίστοιχα οχήματα μεγαλύτερου κυβισμού.

ποτε ξεκινα κινουμαι ηλεκτρικά

Σημειώνεται ότι για την προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων του συνόλου της κατηγορίας L προβλέπεται προαιρετική επιδότηση - ως μέρος του βασικού εξοπλισμού του οχήματος - της αγοράς δεύτερης μπαταρίας με ποσό 300 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης για τα ηλεκτρικά ποδήλατα παραμένει στο 40% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα είναι 800 ευρώ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις επιδοτήσεις για τα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» είχε χαιρετίσει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, αναφέροντας ότι «με τον  δεύτερο κύκλο του "Κινούμαι Ηλεκτρικά" και τις νέες αυξημένες επιδοτήσεις, δίνουμε ισχυρά κίνητρα σε όλο και περισσότερους πολίτες για την απόκτηση αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ