Η Ευρώπη αποφάσισε -Πότε «τελειώνουν» οι κινητήρες βενζίνης και diesel

Car Emissions 1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει προσφέρει στους κατασκευαστές αυτοκινήτων περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους στόχους εκπομπών CO2 - αλλά κρατά σε ισχύ την απαγόρευση πώλησης νέων θερμικών οχημάτων από το 2035.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλή ενέκρινε την πρόταση της Κομισιόν να επιτρέψει στους κατασκευαστές να υπολογίζουν τις μέσες εκπομπές τους σε διάστημα τριών ετών (2025-2027) αντί να τηρούν αυστηρά τον στόχο από το 2025. Η ψήφος πέρασε με 458 υπέρ, 101 κατά και 14 αποχές. Αυτό δίνει στην αυτοκινητοβιομηχανία δύο κρίσιμα χρόνια για να ενισχύσει τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και να περιορίσει το ρίσκο προστίμων.

Το όριο για την περίοδο 2025-2029 προβλέπει μείωση εκπομπών κατά 15% σε σχέση με το 2020-2024, δηλαδή μέσος όρος 93,6 g/km CO₂. Από το 2030, το όριο γίνεται ακόμη αυστηρότερο (49,5 g/km) και από το 2035 ο στόχος είναι οι μηδενικές εκπομπές ρύπων (0 g/km).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θεωρητικά, οι βενζινοκινητήρες και οι πετρελαιοκινητήρες δεν θα απαγορευτούν απόλυτα, αλλά χωρίς σημαντική πρόοδο σε συνθετικά καύσιμα ή κινητήρες υδρογόνου, ουσιαστικά το τέλος των νέων θερμικών οχημάτων είναι προδιαγεγραμμένο.

Αυτή η μεταβατική περίοδος είναι σημαντική για εταιρείες όπως η Volkswagen, που υπολόγιζε πιθανό πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η Stellantis είχε ήδη δηλώσει πως μπορεί να περιορίσει την παραγωγή θερμικών μοντέλων για να αποφύγει πρόστιμα, ενώ ο CEO της Renault, Luca de Meo, υπολογίζει ότι τα συνολικά πρόστιμα για τον κλάδο θα μπορούσαν να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι κατασκευαστές εξακολουθούν να μπορούν να πωλούν ισχυρά μοντέλα -με κινητήρες από V8 έως και V12- αρκεί να τα αντισταθμίζουν με plug-in υβριδικά ή EV. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση της Mercedes-AMG να εξελίξει τη νέα γενιά του φημισμένου της κινητήρα V8.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, οι εταιρείες χωρίς ισχυρή ηλεκτρική γκάμα βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η Mazda, για παράδειγμα, απέσυρε τον 2λιτρο κινητήρα του MX-5 στην Ευρώπη, και η Aston Martin θα σταματήσει την παραγωγή του V12 έως το τέλος της δεκαετίας.

Την ίδια στιγμή, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για ρυπογόνα αυτοκίνητα αυξάνονται δραματικά σε πολλές χώρες, εκτοξεύοντας τις τιμές π.χ. ενός Toyota GR Yaris ή ενός Honda Civic Type R.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ