Πόσοι έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα τα Τέλη Κυκλοφορίας -Πότε εκπνέει η προθεσμία
Η προθεσμία εξόφλησης των Τελών χωρίς επιβάρυνση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2025 και με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
Μόλις 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σε σύνολο 6,7 εκατ. ιδιοκτητών είχαν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τα Τέλη Κυκλοφορίας 2026 τη στιγμή που η προθεσμία για εξόφληση των Τελών Κυκλοφορίας χωρίς ποινή εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Ουσιαστικά δηλαδή μόλις το 16,5% του συνόλου των ιδιοκτητών αυτοκινήτων έχουν εξοφλήσει τα Τέλη Κυκλοφορίας ενώ το υπόλοιπο 83,5% προφανώς και περιμένει το Δώρο των Χριστουγέννων για να τα εξοφλήσει ή θα τα εξοφλήσει αργότερα καταβάλλοντας αυξημένο τίμημα.
BUY NOW
Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι σε σύνολο των 6,7 εκατομμυρίων οχημάτων, εμπρόθεσμα πληρώθηκαν τα τέλη κυκλοφορίας για 5,9 εκατομμύρια. Δηλαδή, ποσοστό 88%.
Το ποσοστό αυτό κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2023, με το 90% να πληρώνει εμπρόθεσμα, αλλά με την καταληκτική προθεσμία πέρυσι να έχει παραταθεί έως τις 4 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή είναι:
-25% του ποσού των τελών κυκλοφορίας, εάν η εξόφληση πραγματοποιηθεί έως τις 31/1/2026,
-50% του ποσού των τελών κυκλοφορίας, εάν η εξόφληση πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου 2026,
-ισόποσο των τελών κυκλοφορίας (100%) σε περίπτωση εξόφλησης από την 1/3/2026 και μετέπειτα ή μερικής εξόφλησης ή μη εξόφλησης των Τελών Κυκλοφορίας έτους 2026.
Πότε θα ισχύσουν τα αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας;
Τα αναλογικά Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου 2026 σύμφωνα με τη νομοθεσία που έχει ψηφιστεί το 2025. Μάλιστα τα μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας σε περίπτωση άρσης ακινησίας είναι αναλογικά και χωρίς «πέναλτι» με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να κινήσει το όχημά του για 3 μήνες θα καταβάλλει τα 3/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας. Αν πάλι θέλει να το κινήσει 6 μήνες τότε θα πληρώσει τα 6/12 των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
Προσοχή όμως καθώς η άρση ακινησία με την καταβολή αναλογικών Τελών Κυκλοφορίας επιτρέπεται μόνο μία φορά οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει εξ αρχής να γνωρίζουν πόσους μήνες θέλουν να κινήσουν το όχημά τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα καταβάλλουν ολόκληρο το τίμημα των ετήσιων Τελών Κυκλοφορίας.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ