Πόσο πωλείται μία από τις μόλις 13 αγωνιστικές Alfa Romeo SZ

Alfa Romeo SZ Trofeo 1991

Ένα από τα αυτοκίνητα-σύμβολα της δεκαετίας του 1980, η Alfa Romeo SZ, κατασκευάστηκε σε περίπου χίλια αντίτυπα, αλλά μόνο τα 13 από αυτά ήταν εργοστασιακές αγωνιστικές μετροπές σαν τη συγκεκριμένη.

Τα αρχικά SZ, Sprint Zagato, παρέπεμπαν στη συνεργασία των Centro Stile της Alfa Romeo και της Fiat με το σχεδιαστικό οίκο Centro Stile Zagato. Από αυτήν προέκυψε το πρωτότυπο ES-30 (Experimental Sportscar 3.0 λίτρων), που αποκαλύφθηκε από την Alfa Romeo στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 1989.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετεξελίχθηκε στην SZ παραγωγής, ένα sportscar υψηλών επιδόσεων που κατασκευάστηκε την περίοδο 1989-1991 σε μόνο 1.036 αντίτυπα. Διέθετε ατμοσφαιρικό V6 κινητήρα χωρητικότητας 2.959 κ.εκ., με σύστημα ψεκασμού Bosch Motronic ML 4.1, που απέδιδε 210 ίππους και 245 Nm ροπής στις 4.500 σ.α.λ. Παράλληλα κατασκευάστηκαν και 278 παραλλαγές του με ανοιχτή οροφή, με την ονομασία RZ (Roadster Zagato).

Συνολικά 13 αντίτυπα της SZ μετεξελίχθηκαν από το αγωνιστικό τμήμα της ιταλικής εταιρείας σε αγωνιστικά με την ονομασία Alfa Romeo SZ Trofeo, αρχικά για το ιταλικό πρωτάθλημα GT. Δέχθηκαν όλες τις επιβεβλημένες από τη FIA, την εποχή εκείνη, τροποποιήσεις του εσωτερικού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτω απο το καπό τους, ο 6κύλινδρος και 12βάλβιδος κινητήρας Busso δέχθηκε τροποποιήσεις για αποδίδει εδώ 320 ίππους, που τους έστελνε στους πίσω τροχούς μέσω μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων.

Σήμερα, αυτές οι 13 SZ Trofeo είναι σπάνια και συλλεκτικά αυτοκίνητα της σύγχρονης ιστορίας της Alfa Romeo. Η συγκεκριμένη, που βγήκε από τις πύλες του εργοστασίου του Τορίνου το 1991 και λέγεται ότι δεν έχει κάνει παρά ελάχιστους δοκιμαστικούς γύρους στην πίστα, συντηρήθηκε από το τμήμα ιστορικών αυτοκινήτων της Fiat (FCA Heritage) και τώρα διατίθεται προς πώληση στην διόλου ευκαταφρόνητη, αλλά ενδεικτική της αξίας του, τιμή των 129.900 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ