Πόσο κινδυνεύει ο καταλύτης σου; Ποια μοντέλα προτιμούν οι κλέφτες;

Καταλύτης

Η μάστιγα της κλοπής καταλυτών έχει εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης, με τα best sellers και τα υβριδικά μοντέλα να αποτελούν τους βασικούς στόχος των ληστών.

Καθημερινό φαινόμενο αποτελεί πλέον η καταγραφή περιστατικών κλοπής καταλυτών ακόμα και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, γεγονός που μαρτυρά την έκταση την οποία έχει πάρει ένα φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατά την περίοδο των lock down.

Δεν είναι όμως μόνο οι περιορισμοί στην κυκλοφορία των οχημάτων στο παρελθόν ο μόνος λόγος για τον οποίο οι καταλύτες των αυτοκινήτων μπήκαν στο στόχαστρο των ληστών αλλά και το γεγονός ότι οι τιμές των πολύτιμων μετάλλων που περιέχουν αυξήθηκαν και μάλιστα σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ξεπερνώντας σε αξία ακόμα και εκείνη του χρυσού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ADAC, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 903 κλοπές καταλυτών, όταν το 2020 ο αριθμός των αντίστοιχων περιστατικών ήταν 420 και το 2019 μόλις 169.

Οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας αναφέρουν ότι πιο ευάλωτα στις κλοπές καταλυτών είναι τα βενζινοκίνητα οχήματα και δη τα υβριδικά, οι καταλύτες των οποίων έχουν μεγαλύτερη αξία καθώς είναι μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σπάνια μέταλλα.

Εκτός των υβριδικών μοντέλων, εξίσου ευάλωτα φαίνεται πως είναι εκείνα τα αυτοκίνητα στα οποία ο καταλύτης βρίσκεται τοποθετημένος σε μια εύκολα προσβάσιμη θέση και ειδικότερα στο μέσον του συστήματος εξαγωγής.

Στη Γερμανία, λοιπόν, τα περισσότερα περιστατικά κλοπής καταλυτών έχουν σημειωθεί σε Opel Astra, Ford Fiesta και Toyota Prius.

Αντιθέτως τα αυτοκίνητα στα οποία ο καταλύτης βρίσκεται πιο κοντά στον κινητήρα, θεωρούνται πιο προστατευμένα απέναντι σε μια ενδεχόμενη κλοπή, καθώς οι επίδοξοι ληστές οφείλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μηχανικά μέρη τα οποία φιλοξενούνται κάτω από το καπό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα στοιχείο το οποίο κάνει τους κυνηγούς καταλυτών πιο επιλεκτικούς είναι το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έχουν επιτύχει να μειώσουν σημαντικά τη χρήση σπάνιων μετάλλων στην κατασκευή των καταλυτών, περιορίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Σε κάθε περίπτωση, η αφαίρεση ενός καταλύτη αποτελεί για τους ληστές μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν απαιτείται κάποιος εξειδικευμένος εξοπλισμός, ενώ δεν αποτελεί και μια χρονοβόρα διαδικασία.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να προστατεύσουμε το αυτοκίνητο μας, ξεκινώντας από την πιο προσεκτική επιλογή της θέσης στάθμευσης έως και την τοποθέτηση προστατευτικού εξοπλισμού στα ευάλωτα μέρη του συστήματος εξαγωγής.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ