Πόσο αντέχει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού -H Tesla αποκαλύπτει

Tesla Model X charging

Η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε επίσημα στοιχεία σχετικά με την πτώση της απόδοσης των μπαταριών της ηλεκτρικών της αυτοκινήτων, λέγοντας πως δεν ξεπερνά το 12% μετά από 320 χιλιάδες χιλιόμετρα.

Οι πολλαπλές φορτίσεις μιας μπαταρίας φέρνουν μοιραία την πτώση της αποδοτικότητάς της και συνεπώς της αυτονομίας που προσφέρει σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο - αλλά σε πόσο μεγάλο βαθμό; Η Tesla υποστηρίζει ότι η πτώση αυτή δεν ξεπερνά το 12% μετά από 200.000 μίλια (321,8 χιλιάδες χιλιόμετρα).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αποδοτικότητα της μπαταρίας είναι κομβικής σημασίας για την εξάπλωση και καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης. Και δεν είναι μόνο ένα θέμα οικονομικής φύσεως για τους ιδιοκτήτες ενός EV. Όσο περισσότερο αντέχει μια μπαταρία, τόσο λιγότερες θα πρέπει να συγκεντρώνονται και να ανακυκλώνονται - που σημαίνει ότι υφίσταται και μια σημαντική περιβαλλοντική πλευρά για το θέμα.

Η Tesla σπανίως δημοσιεύει τέτοιου είδους στοιχεία, αλλά τώρα το έκανε στο πλαίσιο της αναφοράς της (για το 2022) σχετικά με τις επιπτώσεις των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων στο περιβάλλον. Για να φτάσει στο συμπέρασμα της πτώσης απόδοσης στο 12% η εταιρεία της Καλιφόρνια χρησιμοποίησε δεδομένα από τις μπαταρίες των Model S και Model X, πιθανότατα διότι διαθέτει περισσότερα μακροχρόνια δεδομένα για τα συγκεκριμένα της αυτοκίνητα.

Τα χιλιόμετρα είναι μόνο μία από τις παραμέτρους για τη διατήρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας - η ηλικία της είναι μία άλλη εξίσου σημαντική. Κι όσο περισσότερα είναι τα χιλιόμετρα που διανύονται από ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο τόσο μικρότερη είναι η επίδραση της ηλικίας της μπαταρίας στη διατήρηση της αποδοτικότητάς της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όμως, ίσως η σημαντικότερη παράμετρος να είναι το μέγεθος της μπαταρίας. Διότι μια μικρότερου μεγέθους μπαταρία θα φορτιστεί περισσότερες φορές στον κύκλο ζωής ενός αυτοκινήτου, που σημαίνει ότι θα αρχίσει να χάνει την αποδοτικότητά της νωρίτερα. Δηλαδή, με 1.000 φορτίσεις ένα αυτοκίνητο με μικρή μπαταρία θα κάνει 250.000 χιλιόμετρα, ενώ με μεγάλη μπαταρία πάνω από τα διπλάσια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότερα στοιχεία για το θέμα θα αρχίσουν να προκύπτουν όταν και μικρότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως τα Tesla Model 3 / Y και φυσικά πολλά άλλα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, θα αρχίσουν μαζικά να ξεπερνούν τα 100 ή 200 χιλιάδες χιλιόμετρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ