Πόσο θα αγοράζουμε την «πράσινη» βενζίνη στο μέλλον –Δείτε την αστρονομική τιμή της

gas station anefodiasmos

Πραγματικά απλησίαστη είναι η τιμή του πρώτου συνθετικού καυσίμου που διατίθεται στην αγορά και υπόσχεται να κρατήσει στη ζωή τους κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει διατάξει το τέλος των ρυπογόνων κινητήρων εσωτερικής καύσης, πολλές εταιρείες προσπαθούν να δώσουν παράταση ζωής στα συμβατικά μοτέρ, εξελίσσοντας «πράσινα» καύσιμα.

Η εταιρεία που δείχνει να έχει σημειώσει τη σημαντικότερη πρόοδο είναι η βρετανική Zero Petroleum, με επικεφαλής τον τον πρώην τεχνικό διευθυντή της Mercedes στη Formula 1, Paddy Lowe.

Η Zero Petroleum, μάλιστα, λάνσαρε στην αγορά το πρώτο ανθρακικά ουδέτερο καύσιμο τόσο, το οποίο είναι διαθέσιμο για παραγγελία μέσω του επίσημου ιστοτόπου της (πατήστε εδώ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Zero Petroleum

Για την παραγωγή του συνθετικού καυσίμου γίνεται πρόσμιξη υδρογόνου με CO2 το οποίο «παγιδεύεται» από την ατμόσφαιρα, ενώ χρησιμοποιείται ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την ίδια την Zero Petroleum μέσω του ηλίου ή του ανέμου.

Κατά την καύση του συγκεκριμένου συνθετικού καυσίμου παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο, ωστόσο, είναι μικρότερο σε ποσότητα, συγκριτικά με αυτή που είχε συλλεχθεί από την ατμόσφαιρα για την παραγωγή του. Για τον λόγο αυτό είναι ανθρακικά ουδέτερο και ως εκ τούτου μπορεί να συνεχίσει να κινεί τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης και μετά το 2035, όταν και τερματιστούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων με μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Μεγάλo πλεονέκτημα του συνθετικού καυσίμου της Zero Petroleum είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε κινητήρες πετρελαίου όσο και βενζίνης, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν οι τελευταίοι σε κάποια μετατροπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 Paddy Lowe, Διευθύνων Σύμβουλος Zero Petroleum
Paddy Lowe, Διευθύνων Σύμβουλος Zero Petroleum

Στον αντίποδα, το ανθρακικά ουδέτερο καύσιμο έχει και ένα μειονέκτημα, το οποίο προσώρας καθιστά… απαγορευτική την αγορά του. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει το καύσιμό της αποκλειστικά ως συλλεκτικό, αξιώνοντας ένα ποσό της τάξεως των… 50.000 λιρών ανά βαρέλι (56.825 ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες), κάτι που σημαίνει ότι η τιμή του λίτρου αντιστοιχεί σε 3.181 ευρώ!

Όπως, ωστόσο, ανακοινώνει η εταιρεία, μεγάλο μέρος του χρηματικού ποσού από την αγορά του συνθετικού καυσίμου θα χορηγηθεί στο τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Zero Petroleum ώστε να ενισχυθούν οι προσπάθειες που καταβάλει ώστε να καταστήσει τα eFuels πιο προσιτά.

Στόχος της Zero Petroleum είναι από το 2027 να θέσει το καύσιμό της σε μαζική παραγωγή, σε μία τιμή που δεν θα υπεραβαίνει τις 3 λίρες/λίτρο (3,4 ευρώ/λίτρο).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ