Πόσα ηλεκτρικά λεωφορεία θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης;

yutong λεωφορεία ηλεκτρικά

Με σύγχρονα λεωφορεία μηδενικών ρύπων θα ενισχυθεί σε λίγους μήνες ο στόλος αστικών συγκοινωνιών των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ελλάδας.

Σε ηλεκτρικούς ρυθμούς θα κινείται από τον Απρίλιο του 2024 ο στόλος αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς το εν λόγω διάστημα αναμένεται να παραδοθούν τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία που εντάσσονται στον διαγωνισμό προμήθειας (αρχικά) 770 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας ο οποίος προκηρύχθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα λεωφορεία μήκους 12 μέτρων και 180 χλμ. αυτονομίας θα είναι της κινεζικής Yutong, τις εγκαταστάσεις της οποίας στο Zhengzhou της Κίνας είχε επισκεφτεί ο Γ.Γ. Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς, ώστε να παρακολουθήσει ιδίοις όμμασι τις διαδικασίες κατασκευής τους αλλά και τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Από τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία, τα 140 θα αξιοποιηθούν στην Αθήνα και τα 110 στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ηλεκτρικό λεωφορείο αθήνα θεσσαλονίκη

Μέρος του διαγωνισμού προμήθειας 770 λεωφορείων -αριθμός που εν συνεχεία μειώθηκε σε 650, καθώς το τμήμα για τα 120 υβριδικά κηρύχθηκε άγονο- ήταν και η προμήθεια 100 ηλεκτρικών λεωφορείων μήκους επίσης 12 μέτρων αλλά χαμηλότερης αυτονομίας.

Όπως έγινε, ωστόσο, γνωστό την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, η μοναδική προσφορά που παρέμενε σε ισχύ για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, καθώς η προμήθεια των εν λόγω οχημάτων θα ενταχθεί στον δεύτερο διαγωνισμό, ο οποίος όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πλέον θα αφορά σε συνολικά 750 οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

«Αυτός έχει ήδη δρομολογηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχεδιάζεται μεθοδικά και με πληρότητα, και εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024», αναφέρεται σε ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται ότι συνεχίζει να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός για ανανέωση του στόλου με 1.300 νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ