Πώς οι χάρτες της Google σου επιστρέφουν χρήματα

Google Maps

Η νέα υπηρεσία των Google Maps έφτασε στην Ελλάδα, επιτρέποντας στους οδηγούς να εξοικονομήσουν χρήματα μέσω μερικών «κλικ». Δείτε πώς χρησιμοποιείται η υπηρεσία.

Διαθέσιμη στην Ελλάδα είναι η νέα υπηρεσία των Google Maps η οποία επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου, βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν χρήματα, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2.

Πρόκειται για τις οικολογικές διαδρομές της Google, μια υπηρεσία που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος επισήμανε ότι «οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα, οι χρήστες μπορούν επιλέξουν και τον τύπο αυτοκινήτου που οδηγούν (βενζίνης, diesel, υβριδικό, ηλεκτρικό), παρέχοντας επιπλέον στοιχεία στη Google, για τη «χάραξη» της πιο αποδοτικής διαδρομής.

Επί παραδείγματι, αν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι diesel ή βενζίνη, τότε η Google ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο, ενώ για ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα θα «χαράξει» μία διαδρομή με έντονη κίνηση στην πόλη, ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Google Maps κατανάλωση καυσίμου διαδρομή

Πώς χρησιμοποιώ τη νέα υπηρεσία

Όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «ανοίξει» το Google Maps και να επιλέξει τον προορισμό του. Στη συνέχεια πρέπει να πατήσει τις τρεις οριζόντιες τελείες και να επιλέξει «Επιλογές Διαδρομής». 

Google Maps κατανάλωση καυσίμου διαδρομή
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθως, πατάει «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμων», αλλά και «Τύπος κινητήρα», επιλέγοντας ανάμεσα σε βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό και υβριδικό. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί στον χάρτη η διαδρομή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεπιλεγμένη (by default) επιλογή είναι η βενζίνη.

Google Maps κατανάλωση καυσίμου διαδρομή

Όπως φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία, για μία διαδρομή από το Χίλτον στον Πειραιά, το Google Maps δείχνει ότι μέσω της Λεωφ. Συγγρού, η διάρκεια ανέρχεται σε 27 λεπτά (12 χλμ.) και η εξοικονόμηση βενζίνης φτάνει το 5%.

Google Maps κατανάλωση καυσίμου διαδρομή
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται, τέλος, ότι οι οικολογικές διαδρομές έχουν ήδη σημαντικό αντίκτυπο σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με την Google, από την εφαρμογή τους στις ΗΠΑ και τον Καναδά υπολογίζεται ότι έχουν συμβάλει ήδη στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατομμύριο μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα — το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ