Πώς μπορείς να «καρφώσεις» με το smartphone σου τα βενζινάδικα που παρανομούν – Ποια είναι η χρηματική αμοιβή

pratiria igron kausimon apodixi maimou

Μέσα από δύο «κλικ» οι φορολογούμενοι μπορούν να καταγγείλουν στον ελεγκτικό μηχανισμό όσους εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις.

Ένα υπερπολύτιμο «όπλο» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει αποκτήσει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για την εφαρμογή (app) Appodixi της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι καταναλωτές μπορούν να καταγγέλλουν στον ελεγκτικό μηχανισμό της ΑΑΔΕ όσους εκδίδουν πλαστές και εικονικές αποδείξεις.

Μεταξύ άλλων, στην τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών έχουν πιαστεί κάποια πρατήρια υγρών καυσίμων τα οποία εξέδιδαν αποδείξεις με παραποιημένα ποσά. Πώς λειτουργεί, όμως, η εφαρμογή «Appodixi» , η οποία επιτρέπει στους πολίτες να «καρφώνουν» μέσω του κινητού τους τηλεφώνου στην εφορία όσους έχουν εκδώσει «μαϊμού» αποδείξεις;

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι να κατεβάσουν την εφαρμογή στο κινητό τους, μέσω Google Play Store (κινητά Android) ή του App Store (κινητά Apple).

appodixi πρατήρια υγρών καυσίμων

Όταν κατεβάσει την εφαρμογή, ο χρήστης μέσω της κάμερας του κινητού του σκανάρει τον κωδικό QR της απόδειξης. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα αντίστοιχα μηνύματα:

1. «Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ». Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζει και τα στοιχεία της απόδειξης, δηλαδή τον αριθμό της ταμειακής, το ΑΦΜ της επιχείρησης, τον αριθμό της απόδειξης, την ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, την αξία της συναλλαγής και τον ΦΠΑ, και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου.

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2.«Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ». Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

3. «Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι
δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή»
. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η
υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

  1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.
  2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).
  3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.
  4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η αναφορά ενημερώνει το πληροφοριακό σύστημα αξιοποίησης καταγγελιών της ΑΑΔΕ και με βάση αυτήν δρομολογείται ο σχετικός έλεγχος. Η εφαρμογή λειτουργεί σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Χρηματική αμοιβή σε όσους «καρφώνουν» πλαστές αποδείξεις

Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να προβλέπεται χρηματική αμοιβή για τους φορολογούμενους που θα εντοπίζουν τους καταστηματάρχες που εκδίδουν «μαϊμού» αποδείξεις.

Σε καταναλωτές που θα εντοπίζουν τις πλαστές αποδείξεις, θα δίνονται οικονομικά κίνητρα που θα φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ