Μπορώ να νοικιάσω το πάρκινγκ του σπιτιού μου;

Thesi parking 1

Οι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης, ανοιχτοί ή κλειστοί, διέπονται από νόμους που λίγοι γνωρίζουν.

Παρά το γεγονός ότι όλα σχεδόν τα σύγχρονα σπίτια διαθέτουν χώρους στάθμευσης, το πρόβλημα που υπάρχει στα αστικά κέντρα παραμένει μεγάλο. Και σίγουρα υπάρχουν ιδιοκτήτες θέσεων στάθμευσης που δεν έχουν πια αυτοκίνητο στην κατοχή τους λόγω συνθηκών ή επιλογής και δεν ξέρουν πώς να την «εκμεταλλευτούν» για να κερδίσουν ένα μικρό εισόδημα.

Για αρχή όμως θα πρέπει να γνωρίζουμε τι αναφέρει η νομοθεσία. Οι θέσεις πάρκινγκ μπορούν να βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κτηρίου, είτε στην πυλωτή, είτε στο υπόγειο, και χωρίζονται σε ανοιχτές και σε κλειστές θέσεις. Θα πρέπει να προσφέρουν επαρκή χώρο, τουλάχιστον 12 τ.μ., για εύκολη πρόσβαση και ελευθερία κινήσεων κατά τους ελιγμούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Thesi Parking 2

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζεται ότι οι ανοιχτές θέσεις πάρκινγκ δεν αποτελούν χωριστή ιδιοκτησία, μιας και δεν έχουν ποσοστό συμμετοχής στο κοινό οικόπεδο. Αυτές παραχωρούνται για αποκλειστική χρήση σε κάθε ιδιοκτήτη διαμερίσματος ή οποιασδήποτε άλλης οριζόντιας ιδιοκτησίας και γίνεται ειδική αναφορά στο συμβόλαιο αγοράς. Με αυτό τον τρόπο, συνδέεται άμεσα η θέση στάθμευσης με το συγκεκριμένο ακίνητο. Δεν μπορεί όμως να μεταβιβαστεί, ούτε να μισθωθεί σε τρίτο που δεν έχει ιδιοκτησία στο συγκεκριμένο ακίνητο, ενώ δεν μπορεί να κλειστεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών στο κτήριο.

Από την άλλη, οι κλειστές θέσεις πάρκινγκ που προβλέπονται στην οικοδομική άδεια του κτηρίου δεν είναι κοινόχρηστοι χώροι, αποτελούν οριζόντια ιδιοκτησία με συμμετοχή στο οικόπεδο και μεταβιβάζονται σε κάθε ενδιαφερόμενο χωρίς περιορισμούς. Ακόμα, οι ιδιοκτήτες κλειστών θέσεων στάθμευσης έχουν δικαίωμα μίσθωσης της θέσης, αρκεί να επιτρέπεται από τον κανονισμό της πολυκατοικίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Thesi Parking 3

Επιπλέον, όσον αφορά τις θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή, αυτές είναι κοινόχρηστες και κοινόκτητες ακόμα και για τις παλαιές πολυκατοικίες. Δηλαδή ανήκουν σε όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας και δεν προσφέρονται για ιδιοκτησίες. Μπορούν όμως να καθοριστούν συγκεκριμένοι χώροι στάθμευσης για αποκλειστική χρήση των ιδιοκτητών.

Το ποιος θα παρκάρει νόμιμα στην πιλοτή και σε ποιον ανήκουν οι θέσεις στάθμευσης μπορεί να καθοριστεί με τη σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας ή με χωριστό συμβόλαιο. Αν δεν γίνει ούτε το ένα ούτε το άλλο, τότε ισχύει ο νόμος που προβλέπει ότι έχουν δικαίωμα στάθμευσης όλοι, όπου να ’ναι, χωρίς συγκεκριμένες θέσεις.

Τέλος, οι θέσεις στάθμευσης που είχαν παλιά αγοραστεί πριν από την απαγόρευση του νόμου ως χωριστές ιδιοκτησίες είναι και σήμερα ιδιόκτητες. Αυτές οι θέσεις μπορούν και να μεταβιβαστούν και να ενοικιαστούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ