Ποιος όμιλος θα παράγει συνθετικά καύσιμα στην Ελλάδα;

gas station anefodiasmos

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο πλάνο ανάπτυξης στις ΑΠΕ εντός και εκτός χώρας και στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο αλλά και τα βιοκαύσιμα.

Η Hellenic Energy αποτελεί έναν όμιλο στην Ελλάδα που έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό την στροφή του προς την πράσινη μετάβαση η οποία σύμφωνα με τον Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέα Σιάμισιη θα συνεχιστεί τα επόμενα έτη και στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών όπως το υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα.

Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στη συλλογή και αποθήκευσή του για τη δημιουργία «μπλε» υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή συνθετικών καυσίμων με πολύ χαμηλό αποτύπωμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Energy μιλώντας στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επισήμανε ότι: «Η πράσινη μετάβαση είναι μονόδρομος και θα γίνει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα ρεαλιστικό πλάνο που θα συνεξετάζει το κόστος, την ασφάλεια εφοδιασμού, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα βλέπει τις εξελίξεις με ρεαλισμό».

Ωστόσο κ. Σιάμισιης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάμε στις ΑΠΕ πατώντας κάποιο τονίζοντας πως οι πρόσφατες αποκοπές έργων ΑΠΕ δείχνουν πως το σύστημα δεν είναι τεχνικά έτοιμο να εξαρτηθεί αποκλειστικά από τις ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι ο όμιλος Helleniq Energy προσαρμόζει τη στρατηγική του για να είναι μέρος της λύσης στα επόμενα 20-30 χρόνια.

«Πρόκειται για μια συνεχή κατάσταση, όχι κάτι στατικό. Είχαμε έντονη πίεση λόγω της κλιματικής αλλαγής και άλλων διεθνών παραγόντων, αλλά ακολουθήθηκε μια μονοδιάστατη προσέγγιση για φυγή από τα ορυκτά καύσιμα προς τις ΑΠΕ. Δεν διαφωνεί κανείς ότι είναι σωστό, όμως ενδιάμεσα υπάρχει το πετρέλαιο και το αέριο. Απέχουμε περίπου 12 με 18 μήνες από μία ενδεχόμενη απόφαση ερευνητικής γεώτρησης στα έργα μας», ανέφερε ο κ. Σιάμισιης, τονίζοντας πως η εταιρεία έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Νότια Κρήτη και Ιόνιο και αναλύει τα δεδομένα. Συμπλήρωσε, δε, πως σε περίπτωση λήψης της απόφασης για ερευνητική γεώτρηση, η απόφαση για εκμετάλλευση απέχει κάποιους μήνες ακόμα στη συνέχεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε σε νέα έργα έως 4 δισ. ευρώ που θα τρέξει ο όμιλος μέσα στα επόμενα χρόνια με στόχο την αξιοποίηση νέων πράσινων τεχνολογιών. Όπως είπε, μέσα στην επόμενη δεκαετία αναμένεται η κατασκευή ενός μεγάλου hub στη Θεσσαλονίκη που θα συνδυάζει φωτοβολταϊκά έργα 600 μεγαβάτ με το διυλιστήριο του ομίλου και στη συνέχεια με μπαταρίες, με στόχο την παραγωγή πράσινου υδρογόνου. Παράλληλα, ο όμιλος στοχεύει στη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και στη συλλογή και αποθήκευσή του για τη δημιουργία «μπλε» υδρογόνου, με στόχο την παραγωγή συνθετικών καυσίμων με πολύ χαμηλό αποτύπωμα.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε και τη σημασία του placement 11% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή απέδειξε πανηγυρικά την πρόσβαση του ομίλου στις αγορές καθιστώντας την μετοχή της προσβάσιμη και διαθέσιμη. Όπως ανέφερε, κινήσεις όπως αυτές που διευκολύνουν την πρόσβαση σε ευρεία κεφαλαιακή βάση, ανοίγουν τον δρόμο για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης μεγάλων νέων έργων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ