Απόφαση σοκ: Αυτοκινητοβιομηχανία ακυρώνει 40.000 παραγγελίες και έρχεται πιο κοντά στη χρεοκοπία

Rivian Factory 1

Σε ακύρωση δεκάδων χιλιάδων παραγγελιών έχει προχωρήσει γνωστός κατασκευαστής στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται κοντά στα πρόθυρα χρεωκοπίας.

Μπορεί η ηλεκτρική μετάβαση των τεσσάρων τροχών να έχει ξεκινήσει και το κοινό να αγοράζει αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα κατά δεκάδες χιλιάδες σε όλες τις μεγάλες αγορές, ωστόσο τα πράγματα δεν εκτυλίσσονται το ίδιο καλά για όλες τις εταιρείες, ακόμη και εκείνες που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νεοφυής (σ.σ startup) εταιρεία Fisker, τα οικονομικά προβλήματα της οποίας δείχνουν όχι μόνο να μην έχουν τελειωμό αλλά να προστίθενται σε αυτά και νέα.

fisker ocean
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αμερικάνικη εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Δανό σχεδιαστή αυτοκινήτου και επιχειρηματία Henrik Fisker, έχει να λύσει μια σειρά από προβλήματα που την έχουν φέρει πολύ κοντά στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης καθώς δείχνει ανήμπορη να τα αντιμετωπίσει.

Ίσως το πιο σημαντικό από αυτά, το οποίο διογκώνει με τη σειρά του και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της Fisker είναι οι δεκάδες χιλιάδες ακυρώσεις παραγγελιών που έχει δεχτεί, οι οποίες συμβάλλουν τα μέγιστα στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει.

Από το 2019 που ξεκίνησε να δέχεται, μέχρι και σήμερα, η Fisker έχει προχωρήσει στην ακύρωση τουλάχιστον 40.000 παραγγελιών, σύμφωνα και με τα στοιχεία της εταιρείας που διέρρευσαν και έπεσαν στα χέρια των δημοσιογράφων της αμερικάνικης ιστοσελίδας businessinsider.com.

fisker ocean

Οι 40.000 και πλέον ακυρώσεις είναι περισσότερες από τις μισές επί συνόλου 70.000 παραγγελιών για το Ocean που έχει δεχτεί η εταιρεία και σύμφωνα με το σχετικό άρθρο τις τελευταίες ημέρες κατά μέσο όρο οι ακυρώσεις φτάνουν τις 70 με 80 κάθε ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, άγνωστο παραμένει πόσες είναι συνολικά οι ακυρωμένες παραγγελίες για όλα τα μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας, τη στιγμή που έχει καταφέρει να παραδώσει μόλις 6.000 αυτοκίνητα από τον Ιούλιο του 2023 μέχρι σήμερα.

Τα περίπου οχτώ (8) εκατ. ευρώ που θα πρέπει να επιστρέψει η Fisker στους πελάτες της που είχαν προχωρήσει σε προκαταβολή των 230 ευρώ για να κλείσουν ένα μοντέλο πραγματικά ωχριούν μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που έχει χάσει λόγω των ακυρώσεων.

Για να καταφέρει να κρατηθεί στη ζωή πριν από μερικές ημέρες η Fisker προχώρησε σε γενναία μείωση της τιμής του Ocean που έφτασε στο εντυπωσιακό 39% και έστειλε την τιμή του αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της λίγο πάνω από τα 23.000 ευρώ στις ΗΠΑ.

Fisker

Μια τιμή που βρίσκεται κάτω από τον μέσο όρο της αμερικάνικης αγοράς καινούργιων μοντέλων ακόμη και αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα αυτοκίνητα που φέρουν συμβατικούς κινητήρες ή plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οικονομικά προβλήματα της Fisker διογκώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα και από την αποτυχία της διοίκησης της εταιρείας να εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψος 140 εκατ. ευρώ, μια φυσιολογική αντίδραση του επενδυτή που είχε βρει καθότι το ίδιο χρονικό διάστημα στο κενό έπεσαν και οι συζητήσεις που είχε για συνεργασία με μεγάλο κατασκευαστή αυτοκινήτου, τη Nissan.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που μια εταιρεία του Henrik Fisker, η οποία φέρει και το όνομά του φλερτάρει με τη χρεωκοπία. Η προηγούμενη, Fisker Automotive, επίσης με έδρα στις ΗΠΑ φαλίρισε το 2013, τρία χρόνια πριν την ίδρυση της υπάρχουσας.

Διαβάστε επίσης:ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ