Ποια είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της Αττικής Οδού;

megaliteri odiki siragga attiki odos tunnel

Με μήκος 70 χλμ., η Αττική Οδός διαθέτει 24 σήραγγες, μία από τις οποίες αποτελεί το μεγαλύτερο αστικό τούνελ στην Ελλάδα.

Η χώρα μας είναι γεμάτη από οδικές σήραγγες οι οποίες έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και στη μείωση του χρόνου ταξιδιού, χαρίζοντας, ταυτόχρονα, μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση σε περιοχές που μέχρι πρότινος ήταν δυσπρόσιτες.

Η συντριπτική πλειονότητα των οδικών τούνελ βρίσκεται στο υπεραστικό δίκτυο της Ελλάδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν οδικές σήραγγες και εντός των πόλεων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αττική Οδός η οποία αριθμεί συνολικά 24 σήραγγες, το συνολικό μήκος των οποίων ανέρχεται σε 12.555 μέτρα. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το συνολικό μήκος του αστικού αυτοκινητόδρομου είναι 70 χιλιόμετρα, οι σήραγγες καταλαμβάνουν πάνω από το 1/5 του μήκους της Αττικής Οδού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σήραγγα Βριλησσίων προς Αεροδρόμιο μεγαλύτερη αττική οδό

Η μεγαλύτερη είναι η Σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο, έχοντας μήκος 940 μέτρα, το οποίο την αναδεικνύει και στη μακρύτερη αστική σήραγγα σε πανελλήνιο επίπεδο. Η σήραγγα βρίσκεται μετά τον κόμβο Πεντέλης (Έξοδος 12), ενώ εντός του τούνελ βρίσκεται και η έξοδος για την Περιφερειακή Υμηττού.

Σήραγγα Βριλησσίων προς Αεροδρόμιο μεγαλύτερη αττική οδό
Σήραγγα Βριλησσίων προς Αεροδρόμιο

Δεύτερη μεγαλύτερη σήραγγα είναι η Βριλησσίων, στο ρεύμα προς Ελευσίνα, με μήκος 730 μέτρα, ενώ η μικρότερη είναι η Σήραγγα Δημόκριτου, στο ρεύμα προς Κατεχάκη, με μήκος μόλις 48 μέτρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο, βέβαια, θα εκθρονιστεί από την αστική σήραγγα μήκους 2,1 χλμ. στο πλαίσιο της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης που έχει οριστικό ανάδοχο (ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ) και αναμένεται να είναι έτοιμη το 2027.

Σήραγγα Βριλησσίων προς Αεροδρόμιο μεγαλύτερη αττική οδό
Σήραγγα Βριλησσίων προς Ελευσίνα

Υπενθυμίζεται ότι η Αττική Οδός αποτελείται από δύο κάθετα, διασταυρούμενα μεταξύ τους, τμήματα:

  • Την Ελεύθερη Λεωφόρο Ελευσίνας – Σταυρού – Σπάτων (Ε.Λ.Ε-Σ-Σ), μήκους περίπου 52 χλμ.
  • Τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού (Δ.Π.Λ.Υ), μήκους περίπου 13 χλμ.
  • Στην Αττική Οδό εντάσσεται και τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Αιγάλεω, μήκους περίπου 5 χλμ.

Το μεγαλύτερο οδικό τούνελ στη χώρα μας, αλλά και στα Βαλκάνια, είναι το T2 (υπάρχουν και οι Τ1 & Τ3) των Τεμπών, έχοντας μήκος 6 χλμ.

Γνωστή και ως σήραγγα Μαρίνου Αντύπα-Ρήγα Φεραίου προς τιμήν του κοινωνικού αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα, έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μ. σε κάθε κλάδο και μία Λωρίδα Έκτακτης ανάγκης. Η κατασκευή της ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε στις 7 Απριλίου του 2017. Ακολουθεί η σήραγγα Δρίσκου, με μήκος 4,5 χλμ. - Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ