Ποια τούρκικα Hyundai αγοράζουν οι Έλληνες

Hyundai i20

Τα δημοφιλέστερα μοντέλα της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην ελληνική αγορά κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Hyundai Assan στην Τουρκία.

Με περισσότερα από 20 εργοστάσια αυτοκινήτου στην επικράτειά της, η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό «παίκτη» στον κλάδο της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους προμηθευτές οχημάτων της Γηραιάς Ηπείρου.

Το 2022, μάλιστα, έκλεισε με επίδοση ρεκόρ για τις εξαγωγές της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τα έσοδα να ανέρχονται σε 31 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 5,7% συγκριτικά με το 2021.

Μία από τις εταιρείες που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη γειτονική χώρα είναι και η Hyundai, που από τη δεκαετία του ‘90, μαζί με την τουρκική εταιρεία Kibar Holding έχουν ιδρύσει την κοινοπραξία Hyundai Assan, η οποία μέχρι σήμερα έχει εξάγει πάνω από 1,5 εκατ. αυτοκίνητα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Hyundai i20

Σήμερα, η Hyundai Assan κατασκευάζει στο εργοστάσιό της, στην Νικομήδεια (Ιζμίτ), τρία μοντέλα που έρχονται από την Τουρκία στη χώρα μας και σημειώνουν ιδιαίτερα μεγάλη εμπορική επιτυχία. Πρόκειται για τα μικρά μοντέλα Hyundai i10 και i20, όπως και τo Β-SUV Bayon.

Μόνο το 2022, στη χώρα μας έφτασαν 4.924 καινούργια τουρκικά Hyundai, όπως φαίνεται από τις ταξινομήσεις, με τα 1.931 εξ αυτών να αφορούν το i10, 2.290 το i20 και 703 το Bayon.

Με βάση τα παραπάνω νούμερα, τη μεγαλύτερη επιτυχία είχαν τα i10 και i20, που πήραν την 1η και 5η αντίστοιχα θέση των πωλήσεων στην κατηγορία τους.

Hyundai Bayon
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τουρκική προέλευση, πέρα από το Bayon, δεν έχουν μόνο οι τελευταίες γενιές των i10 και i20. Στο εργοστάσιο της Hyundai Assan κατασκευάζονταν και οι προηγούμενες, δεύτερες γενιές των δύο μικρών μοντέλων της νοτιοκορεατικής εταιρείας, που επίσης κατέγραψαν αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις στη χώρα μας ως καινούργια, και συνεχίζουν να είναι δημοφιλή στην αγορά των μεταχειρισμένων.

Σημειώνεται ότι η ετήσια παραγωγική δύναμη του εργοστασίου της Hyundai στην Τουρκία ανέρχεται κοντά στις 250.000 μονάδες, οι οποίες σε ποσοστό 96% εξάγονται σε 45 χώρες, στη συντριπτική τους πλειονότητα ευρωπαϊκές.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ