Ποια άδεια οδήγησης ΙΧ; Δίπλωμα... αεροσκάφους με 7.800 ευρώ

Οδήγηση χωρίς δίπλωμα

Τη δόξα αλλά και το χρήμα των κυκλωμάτων που υπάρχουν στα διπλώματα οδήγησης φαίνεται ότι ζήλεψαν κάποιοι επιτήδειοι που δίνουν δίπλωμα για... αεροσκάφος!

Το γνωστό κόλπο που πραγματοποιούν τα κυκλώματα στις θεωρητικές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας οδήγησης αυτοκινήτου, δίκυκλου ή φορτηγού ακολούθησαν όπως φαίνεται και κάποιοι επιτήδειοι οι οποίοι ωστόσο βοηθούσαν τους υποψήφιους να λάβουν δίπλωμα για... αεροσκάφος!

Το κόστος απόκτησης διπλώματος για αεροσκάφος κόστιζε στον κάθε ένα υποψήφιο πιλότο περίπου 7.800 ευρώ! Η διαδικασία ήταν ακριβώς η ίδια με εκείνη που έχει καταγραφεί στις αίθουσες των θεωρητικών εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος αυτοκινήτου και οι υποψήφιοι φορούσαν ειδικά ρούχα με μικροκάμερες και επίσης στα αυτιά τους είχαν τοποθετήσει ακουστικά «ψείρες» ώστε να ακούνε τους εκπαιδευτές που τους έδιναν τις σωστές απαντήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εγκληματική οργάνωση που νόθευε τις εξετάσεις εξαρθρώθηκε από τις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πρέβεζας και συνελήφθησαν 3 ημεδαποί, ηλικίας 70, 43 και 69 ετών αντίστοιχα, μέλη της εγκληματικής συμμορίας, καθώς και 2 ακόμα ημεδαποί, εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών.

Στη σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 16 άτομα ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ, καθώς και πλήθος εξαρτημάτων οπτικοακουστικού εξοπλισμού και συσκευών κινητής τηλεφωνίας. Το παράνομο περιουσιακό όφελος ανέρχεται τουλάχιστον σε 39.000 ευρώ.

Οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους, ήταν κατά βάση σπουδαστές Σχολών Πιλότων, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες τους, είτε δεν ήθελαν να μελετήσουν τη θεωρητική ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν οι υποψήφιοι προσέγγιζαν τα μέλη της οργάνωσης, είτε μέσω τρίτων ατόμων, τα οποία προγενέστερα είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την εν λόγω άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο (διάδοση φήμης από στόμα σε στόμα), είτε μέσω ατόμων τα οποία βρίσκονταν στον «χώρο» της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων χειριστών-πιλότων.

Μέλος της συμμορίας ενημέρωνε τους υποψηφίους για τη μεθοδολογία την οποία ακολουθούσε, κατά την οποία θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν τις ορθές απαντήσεις.

Μάλιστα, η συμμορία προτιμούσε εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου τα μέλη της συμμορίας μπορούσαν να εντοπίσουν τις ορθές απαντήσεις.

Σε περίπτωση δε, που ο υποψήφιος, ήταν εγγεγραμμένος σε Σχολή Πιλότων του εξωτερικού, η συμμορία του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από τη Σχολή Πιλότων μέλους της οργάνωσης που εδρεύει σε πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία βεβαιώνονταν ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις που διοργάνωνε η ανωτέρω εταιρία.

Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη της συμμορίας επετύγχαναν να εξεταστούν στο εξεταστικό κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί υπήκοοι που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Πριν την διεξαγωγή των θεωρητικών εξετάσεων, ο 70χρονος πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους, ενώ τους υποδείκνυε είδη ρουχισμού που έπρεπε να φορούν ώστε να μην εντοπίζονται οι οπτικοακουστικές συσκευές. Ακολούθως, κατά την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης, ο ίδιος κατεύθυνε τον εξεταζόμενο ως προς το σημείο που έπρεπε να σταθεί και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τις μεταξύ τους επικοινωνίες τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις όπως «τηλεβοήθεια», για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για να περιγραφεί το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για να περιγράφουν οι οπτικοακουστικές συσκευές.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης πέτυχαν να χορηγήσουν άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον 5 άτομα, με το συνολικό εκτιμώμενο περιουσιακό όφελος να ανέρχεται, τουλάχιστον σε 39.000 ευρώ, καθώς κάθε υποψήφιος κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι σε προγενέστερο χρόνο είχαν καταφέρει να χορηγηθούν άδειες χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ, 7 μικροκάμερες, 9 ακουστικά τύπου «ψείρα», 23 συσκευές κινητών τηλεφώνων, 2 πουκάμισα με ενσωματωμένη στο εσωτερικό τους μέρος και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα, 3 ηλεκτρονικές κεραίες, κεντρική μονάδα ηλεκτρονικού υπολογιστή και πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ οι έρευνες για τη διακρίβωση και άλλων περιπτώσεων παράνομης απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ