Η παράνομη συνήθεια των Ελλήνων ποδηλατών που εκνευρίζει τους οδηγούς και δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία

Ποδηλάτες

Μερίδα ποδηλατών αδιαφορεί απροκάλυπτα για το αν εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας και αν θέτει τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου σε καθυστέρηση ή ακόμα και σε κίνδυνο.

Σε απέραντο πάρκινγκ έχουν μετατραπεί τις τελευταίες μέρες οι δρόμοι της Αθήνας, με τους οδηγούς να τίθενται αντιμέτωποι με πολύωρες καθυστερήσεις.

Το κυκλοφοριακό χάος, από το οποίο μαστίζεται η φθινοπωρινή πρωτεύουσα, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους οδηγούς, με πολλούς να επιλέγουν για τις μετακινήσεις τους εναλλακτικά μέσα, μεταξύ των οποίων είναι και το ποδήλατο.

Αδιαμφισβήτητα, η ποδηλασία έχει πολύπλευρα οφέλη για την υγεία, δεδομένου ότι δυναμώνει το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα, την ίδια ώρα που γυμνάζει όλους του μύες του σώματος. Ακόμα, αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μετακίνησης που η μαζική χρήση του θα μείωνε αισθητά την κίνηση στους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο θετικός αντίκτυπος, ωστόσο, του ποδηλάτου τόσο στην προσωπική όσο και την κοινωνική ευημερία δεν σημαίνει ότι οι ποδηλάτες είναι υπεράνω του νόμου και πως δεν πρέπει να σέβονται τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία.

Έλληνες ποδηλάτες επικίνδυνη συνήθεια

Οι περισσότεροι ποδηλάτες, πράγματι, κυκλοφορούν χωρίς να εμποδίζουν τους οδηγούς. Υπάρχει, όμως, και μια μικρή μερίδα που αδιαφορεί απροκάλυπτα για τους συνανθρώπους της, υιοθετώντας μια ιδιαίτερα επικίνδυνη και, φυσικά, παράνομη συνήθεια.

Ειδικότερα, πολλοί αναβάτες ποδηλάτων κινούνται παράλληλα ανά δύο ή περισσότερα άτομα. Μάλιστα… στήνουν πηγαδάκια μεταξύ τους, την ίδια ώρα που δείχνουν ότι αδιαφορούν για το αν προκαλέσουν ουρές αυτοκινήτων πίσω τους. Ή για το αν προκαλέσουν τον εκνευρισμό των οδηγών, μία ψυχική κατάσταση που μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την πρόκληση ενός ατυχήματος.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι οι ποδηλάτες, με το να κινούνται παράλληλα, συνομιλώντας, εκθέτουν και τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην αντιληφθούν εγκαίρως ένα STOP, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Έλληνες ποδηλάτες επικίνδυνη συνήθεια

Αυτή η κακή συνήθεια τιμωρείται και από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Άρθρο 40), όπου αναγράφεται ρητά ότι «(σ.σ. οι ποδηλάτες) απαγορεύεται να κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα». Όποιος παραβαίνει τη συγκεκριμένη διάταξη τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80 ευρώ.

Η καταπολέμηση, τέλος, του συγκεκριμένου φαινομένου θα μπορούσε να επιτευχθεί -μεταξύ άλλων - μέσω της δημιουργίας ενός εκτενούς δικτύου ποδηλατοδρόμων το οποίο θα διασφάλιζε την ομαλή κυκλοφορία των αναβατών ποδηλάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ