Οδηγός-φάντασμα σε αυτοκίνητο -H απίστευτη οφθαλμαπάτη και το άγνωστο πείραμα

Πείραμα οδηγός φάντασμα

Δεν πρόκειται για φάρσα ούτε και για οφθαλμαπάτη αλλά για ένα ευφάνταστο πείραμα του Πανεπιστήμιου του Νότιγχαμ, με το οποίο οι ερευνητές θέλησαν να «μετρήσουν» τις αντιδράσεις των πεζών στη θέα ενός αυτόνομου οχήματος.

Για τους περισσότερους από εμάς η αυτόνομη οδήγηση εξακολουθεί να αποτελεί μια άγνωστη «λέξη» και η τεχνολογία η οποία θα καταστήσει περιττή την παρουσία μας πίσω από τα χειριστήρια ενός τετράτροχου ένα φιλόδοξο project, το οποίο ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας μας.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πολύ διαφορετική, μιας και η τεχνολογία της αυτόνομης οδήγησης έχει ήδη ωριμάσει και βρίσκεται μια ανάσα από τη γραμμή παραγωγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το γεγονός αυτό αποτέλεσε το επιπλέον κίνητρο για το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ ώστε προχωρήσει σε ένα πείραμα, θέλοντας επί της ουσίας να «μετρήσει» τον αντίκτυπο των αυτόνομων οχημάτων στο περιβάλλον στο οποίο θα κληθούν να κινηθούν.

Έτσι, λοιπόν, οι ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ δημιούργησαν το δικό τους αυτόνομο όχημα, δημιουργώντας έναν οδηγό-φάντασμα, τον οποίο και τοποθέτησαν πίσω από το τιμόνι του.

Ο οδηγός-φάντασμα κλήθηκε να φορέσει μια ειδική στολή, η οποία λειτουργούσε ως καμουφλάζ δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη στους περαστικούς, οι οποίοι αδυνατούν να διακρίνουν μια ανθρώπινη μορφή στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Κατά αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνονται το όχημα ως αυτόνομο και συνεπώς αλληλεπιδρούν με αυτό θεωρώντας ότι δεν υπάρχει οδηγός στα πηδάλιά του.

Το πρώτο συμπέρασμα που μπορεί κανείς να εξάγει από το… αλλόκοτο πείραμα του βρετανικού πανεπιστημίου είναι ότι οι περαστικοί αντιδρούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, σαν να επρόκειτο δηλαδή για ένα αυτοκίνητο το οποίο διαθέτει οδηγό πίσω από το τιμόνι του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό βέβαια ίσως να οφείλεται και στο γεγονός ότι κάποιος δυσκολεύεται να πιστέψει ακόμα και στα ίδια του τα μάτια και να πεισθεί ότι ένα αυτοκίνητο βρίσκεται στον δρόμο χωρίς οδηγό.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι ενδείξεις οι οποίες προστέθηκαν στο ρύγχος του αυτοκινήτου βοηθούν τους πεζούς να εμπιστευθούν το αυτόνομο όχημα και να προβλέψουν την αντίδρασή του στην άσφαλτο.

Έστω και με αυτόν τον τρόπο, η συμβίωση των πεζών με τα αυτόνομα οχήματα φαντάζει απολύτως αρμονική, γεγονός που με τη σειρά του δημιουργεί την ελπίδα ότι η εν λόγω τεχνολογία θα λάβει θερμής υποδοχής.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ