Παίρνει μπρος ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα - Ποιο θα είναι το μήκος του;

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος

Προ των πυλών βρίσκεται ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος της Αττικής, ο οποίος θα προωθήσει τις «πράσινες» μετακινήσεις και θα αναδείξει την αστική ακτογραμμή της πρωτεύουσας σε μία από τις ομορφότερες περιοχές της Ευρώπης.

Ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου στην Αθήνα έγινε χθες, Τετάρτη 7/9, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Πρόκειται για το έργο «Αθηναϊκή Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» που αφορά στην ενοποίηση αστικής ακτογραμμής του Νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμουπου εκτείνεται από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι Δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ποδηλατόδρομος θα έχει μήκος 13,5 χιλιόμετρα και θα αναδειχθεί στον μεγαλύτερο της Αττικής, εκθρονίζοντας τον ποδηλατόδρομο αμφίδρομης ροής, μήκους 11 χλμ., που ξεκινάει από το Θησείο και καταλήγει στην Εσπλανάδα του Φαλήρου.

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος Αθήνα

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, σηματοδοτώντας τη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Όπως αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής, η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 24.7 εκ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κατασκευαστεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, παίρνει σειρά η διαδικασία δημοπράτησης, για να ακολουθήσει η υλοποιησή του εμβληματικού έργου, το οποίο θα αναδείξει την αστική ακτογραμμή του Νομού Αττικής σε μία από τις ομορφότερες περιοχές επί ευρωπαϊκού εδάφους.

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Αττική μας. Με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη υπογράψαμε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας με το οποίο μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου στη Ριβιέρα της Αττικής, αυτό της κατασκευής ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, το οποίο θα εκτείνεται από το ΣΕΦ μέχρι τη Βουλιαγμένη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από το ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, καθοριστική συμβολή στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου θα έχει το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου όπως και η Ανάπλαση στο Ελληνικό.

Η υπογραφή της Σύμβασης πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, παρουσία του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, Αλ. Καλογερόπουλου, της Διευθύντριας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, Μ. Μίσκα, και στελέχων του ΤΑΙΠΕΔ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ