Ουκρανία: Οι πρώτες σοκαριστικές φωτογραφίες από το κατεστραμμένο Antonov 225

Antonov 225

Την ολοκληρωτική καταστροφή του Antonov 225, του μεγαλύτερου αεροσκάφους στον κόσμο, επιβεβαιώνουν οι πρώτες φωτογραφίες από το υπόστεγο στο οποίο φυλασσόταν σε αεροδρόμιο της Ουκρανίας.

Με τον χειρότερο δυνατό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος του κοσμήματος της ουκρανικής αεροπορίας «Antonov-225». Φωτογραφίες που κάνουν γύρο του διαδικτύου δείχνουν τα συντρίμμια του «γίγαντα των αιθέρων», ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή μετά από χτύπημα από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τέλος του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο, του ουκρανικού φορτηγού Antonov-225, είχε προμηνύσει και ο κρατικός όμιλος Ukrobonprom αναφέροντας ότι οι «Οι Ρώσοι εισβολείς κατέστρεψαν το κόσμημα της ουκρανικής αεροπορίας, το An-225 στο αεροδρόμιο Αντόνοφ στο Γκοστομέλ, όπου το αεροσκάφος βρισκόταν για επισκευές.

Ο κρατικός όμιλος Ukroboronprom είχε υποστηρίξει ότι θα γινόταν προσπάθεια για την αποκατάσταση των ζημιών του An-225, υψους 3. δισ. δολαρίων, ένα ποσό που θα καλυπτόταν από τη ρωσική ομοσπονδία.

Οι εικόνες από τα συντρίμμια είναι σοκαριστικές και ουδείς γνωρίζει -προσώρας- αν επιχειρηθεί η «αναβίωση» του μεγαλύτερου αεροπλάνου στον κόσμο.

Τη θλίψη του έσπευσε να εκφράσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, επισημαίνοντας τα εξής: «Η Ρωσία κατέστρεψε το 'Mriya' μας. Όμως δεν θα καταφέρει ποτέ να καταστρέψει το όνειρό μας για ένα ισχυρό, ελεύθερο και δημοκρατικό ευρωπαϊκό κράτος. Θα νικήσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο ήταν το An-225

Η κατασκευή του An-225 είχε γίνει στο πλαίσιο των σοβιετικών αεροναυτικών προγραμμάτων κυρίως για τη μεταφορά του διαστημικού λεωφορείου Μπουράν, ενώ η πρώτη πτήση του είχε πραγματοποιηθεί το 1988.

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης σηματοδότησε μια περίοδο μακράς αδράνειας για το An-225, με τη μοναδική δοκιμαστική πτήση να γίνεται στο Γκοστομέλ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. Από το Κίεβο.

antonov 225 megalitero aeroplano ston kosmo
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκτοτε πέρασε στην εκμετάλλευση της ουκρανικής εταιρείας Antonov Airlines πραγματοποιώντας πτήσεις μεταφοράς φορτίου, κατόπιν αιτήματος των πελατών της, με τη ζήτηση για το αεροπλάνο να εκτοξεύεται στην αρχή της πανδημίας.

Το αεροσκάφος είχε μήκος 84 μέτρα, μπορούσε να μεταφέρει περίπου 250 τόνους και η μέγιστη ταχύτητά του έφτανε 850 χλμ./ώρα.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ