Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Toyota Prius

Toyota Prius

Η πρώτη «κατασκοπευτική» φωτογραφία, που εμφανίζει μια ριζική αλλαγή σχεδιαστικής φιλοσοφίας, και οι αρχικές πληροφορίες για τη νέα γενιά του διαχρονικού ιαπωνικού υβριδικού - που αναμένεται να βγει στην αγορά το 2023.

Η Toyota αναμένεται να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας, πέμπτης γενιάς του Prius μέχρι το τέλος του 2022, αλλά πριν συμβεί αυτό η πρώτη «κατασκοπευτική» φωτογραφία που διέρρευσε από την Ιαπωνία αναδεικνύει την μεγάλη αλλαγή της σιλουέτας και του σχεδιασμού του. Στόχος της αλλαγής αυτής είναι να ανακτήσει τα σκήπτρα της υβριδικής «σημαίας» της εταιρείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το καμουφλαρισμένο Prius δοκιμών κυκλοφορούσε στους δημόσιους δρόμους της Ιαπωνίας, και παρότι η φωτογραφία δεν είναι απολύτως νεταρισμένη και ευκρινής εν μέρει δικαιώνει τα ανεπίσημα ψηφιακά σχέδια του αυτοκινήτου που έχουν δημιουργήσει ιδιώτες σχεδιαστές για τη νέα εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνουν ότι η σιλουέτα του θα είναι πολύ πιο δυναμική και μοντέρνα, διαθέτοντας και sports coupe στοιχεία. Πέραν αυτής, παράλληλα, θα αλλάξουν ριζικά και άλλα σημεία της εμφάνισης, όπως η γρίλια, τα φωτιστικά σώματα, οι προφυλακτήρες, η οροφή, οι ζάντες και οι πλευρές του αμαξώματος.

Μάλιστα, φαίνεται ότι στο πλάι η γραμμή του τελευταίου έχει τάση ανύψωσης προς τα πίσω - που είναι ένα κλασσικό στοιχείο δυναμισμού, αλλά και έμφασης στην αεροδυναμική. Η τελευταία είναι αρκετά κρίσιμος παράγοντας για ένα υβριδικό αυτοκίνητο που επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή μείωση της κατανάλωσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέραν του σχεδιασμού, σημαντικές αλλαγές θα συντελεστούν και στα μηχανικά μέρη, με μια εκτενή τεχνολογική αναβάθμιση της 5ης γενιάς του Prius. Θα βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική των υβριδικών και ηλεκτρικών της Toyota, στην πλατφόρμα TNGA, που θα του προσφέρει και τη δυνατότητα αμιγώς ηλεκτρικών εκδόσεων.

Αρχικά, ωστόσο, το νέο Prius θα διατίθεται ως αυτο-φορτιζόμενο υβριδικό (HEV) και ως plug-in υβριδικό (PHEV). Είναι αμφίβολο ότι θα αποκτήσει και αμιγώς ηλεκτρική έκδοση, αν και πιθανότατα θα υιοθετήσει την τεχνολογία κυψελών υδρογόνου του Mirai.

Η εξέλιξη του νέου Toyota Prius βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η παραγωγή της τρέχουσας 4ης γενιάς φτάνει προς το τέλος της, καθώς από το Δεκέμβριο αναμένεται να αντικατασταθεί από την 5η. Όπως και οι προηγούμενες γενιές του, φυσικά, θα κατασκευάζεται και αυτό στην Ιαπωνία.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ