Οι οικολόγοι ακτιβιστές χτύπησαν ξανά -Ποια αυτοκίνητα κινδυνεύουν, ποιες ζημιές προκαλούν

επιθέσεις σε SUV

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι οικολόγοι ακτιβιστές που προκαλούν τον τρόμο στις εύπορες γειτονιές ευρωπαϊκών πόλεων, βάζοντας στο στόχαστρο τα SUV.

Τον γύρο του κόσμου έκανε η πρόσφατη απόφαση του Παρισιού να τριπλασιάσει τα τέλη στάθμευσης για τα γνωστά σε όλους μας SUV, αποθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την απόκτησή τους.

Πρόκειται για ένα μέτρο με το οποίο κρούονται τα τύμπανα του πολέμου κατά των SUV που κυριαρχούν στις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας πλέον πάνω από το 50% επί του συνόλου.

Εκτός από τη δημοτική αρχή του Παρισιού, τον πόλεμο κατά των εν λόγω οχήματων έχουν κηρύξει και κάποιοι οικολόγοι ακτιβιστές, υιοθετώντας, ωστόσο, πρακτικές που αποκλίνουν από την οδό της νομιμότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για τους Tyre Extinguishers που αποκτούν ολοένα και περισσότερα μέλη ανά την Ευρώπη, και προβαίνουν στο ξεφούσκωμα των ελαστικών σε SUV που είναι σταθμευμένα κυρίως σε εύπορες γειτονιές ευρωπαϊκών πόλεων.

Όπως υποστηρίζουν τα SUV καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καυσίμου και ως εκ τούτου έχουν μεγάλη ρυπαντική δράση, ενώ εμπλέκονται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα να είναι υπεύθυνα για την απώλεια αρκετών ζωών.

Μόνο την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, η ριζοσπαστική ομάδα ακτιβιστών προχώρησε σε επιθέσεις εναντίον 36 SUV στην πρωτεύουσα της Λετονίας, τη Ρίγα, και στη Ζυρίχη.

Ατελείωτες είναι οι επιθέσεις και στο Βερολίνου, όπου το 2023, η αστυνομία έλαβε περίπου 1.000 καταγγελίες από πολίτες που ξύπνησαν ένα πρωί και είδαν τα ελαστικά των SUV τους να μην έχουν αέρα.

ξεφούσκωμα ελαστικών
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δρουν τη νύχτα, τοποθετώντας μια συσκευή στη βαλβίδα κάθε ελαστικού, η οποία επιτρέπει διακριτικό και σταδιακό ξεφούσκωμα. Μεταξύ 30 λεπτών και 3 ωρών, τα ελαστικά του αυτοκινήτου ξεφουσκώνουν εντελώς.

Ταυτόχρονα, τοποθετούν ένα σημείωμα στο παρμπρίζ των αυτοκινήτων-θυμάτων τους μέσω του οποίου γνωστοποιούν τον λόγο της επίθεσης.

ξεφούσκωμα ελαστικών

«Θα είσαι νευριασμένος, αλλά μην το παίρνεις προσωπικά. Δεν είσαι εσύ, αλλά το αυτοκίνητό σου. Το κάναμε αυτό (σ.σ. πρόκληση φθοράς στο όχημα) επειδή με το να κυκλοφορείς με το τεράστιο όχημα σε αστικό περιβάλλον βλάπτεις τους άλλους. Τα SUV και τα 4x4 αποτελούν καταστροφή για το κλίμα μας», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στο σημείωμα.

Σημειώνεται ότι το κίνημα “Tyre Extinguishers” ξεκίνησε τη δράση του στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σύντομα απέκτησε μεγάλη οπαδική βάση και πλέον επιχειρεί σε περίπου 20 χώρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ