Νέος φόρος στα αυτοκίνητα -Ποιοι θα πληρώνουν το χαράτσι

Αυτοκίνητα στον δρόμο στο Παρίσι

Έως και τρεις φορές περισσότερο θα αναγκαστούν να πληρώνουν για μια θέση στάθμευσης οι επισκέπτες του Παρισιού έπειτα και από την ολοκλήρωση σχετικού δημοψηφίσματος.

Την φόρα όσων επιθυμούν να επισκεφτούν το κέντρο του Παρισιού με το «μεγάλο SUV» τους επιθυμεί να κόψει η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Anne Hidalgo.

Η Hidalgo έχει ταχθεί κατά της best seller κατηγορίας αυτοκινήτων παγκοσμίως αλλά και όλων των μεγάλων σε μέγεθος και βάρος μοντέλων και θέλει να περιορίσει την κίνησή τους στους παριζιάνικους δρόμους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με δηλώσεις που έχει κάνει και στο παρελθόν, η δήμαρχος του Παρισιού θεωρεί ότι τα SUV γίνονται όλο και μεγαλύτερα, ρυπαίνουν περισσότερο έναντι άλλων κατηγοριών αυτοκινήτου, ενώ οι ευάλωτοι χρήστες των δρόμων απειλούνται περισσότερο από την κίνησή τους στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, σε περίπτωση ατυχήματος.

Από, ό,τι φαίνεται στο πλευρό της η Hidalgo έχει και τους μόνιμους κάτοικους του Παρισιού, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της για δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με στόχο να αυξηθεί δραστικά το κόστος στάθμευσης των SUVs στο κέντρο της πόλης.

Συγκεκριμένα με τους δημότες του Παρισιού να υπερψηφίζουν την πρόταση της δημάρχου τους με ποσοστό 54,55% επί του συνόλου -με πολύ χαμηλό ωστόσο ποσοστό συμμετοχής-, οι τιμές για τη στάθμευση συμβατικών και υβριδικών επιβατικών αυτοκινήτων που έχουν βάρος μεγαλύτερο από 1,6 τόνο στο κέντρο του Παρισιού θα αυξηθούν στα 18 ευρώ/ώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το βάρος τους θα πρέπει να ξεπερνά τους δύο τόνους για να πληρώνουν οι οδηγοί τους την τσουχτερή τιμή στάθμευσης, ενώ το κόστος πέφτει στα 12 ευρώ την ώρα για τις περιοχές γύρω από κέντρο του Παρισιού και προς τα έξω.

Παράλληλα, από την αλλαγή στη χρέωση δεν επηρεάζονται οι μόνιμοι κάτοικοι του Παρισιού, όσοι εργάζονται εκεί αλλά και τα Άτομα με Αναπηρία, με το μέτρο να στοχεύει επί της ουσίας εκείνους που θέλουν να επισκεφτούν το κέντρο με το αυτοκίνητό τους από τα προάστια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ