Οι Τούρκοι γεμίζουν την Ευρώπη με ελαττωματικά λεωφορεία

Otokar προβληματικά λεωφορεία Ρουμανία 2020

Εκατοντάδες είναι τα ελαττώματα που παρουσιάζουν τα λεωφορεία της τούρκικης Otokar με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον στόλο που λειτουργεί στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας.

H Otokar είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λεωφορείων της Τουρκίας με εξαγωγές φυσικά και επί ευρωπαϊκού εδάφους. Μεγαλύτερη παραγγελία μοντέλων της μέχρι στιγμής είναι αυτή που πραγματοποίησε ο δήμος του Βουκουρεστίου το 2018 και περιλάμβανε την αγορά 400 λεωφορείων για τις ανάγκες της ρουμάνικης πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τελευταίες αναφορές αυτή η μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Otokar και του δήμου του Βουκουρεστίου, η οποία έφτασε σχεδόν στα 100 εκατ. ευρώ (χωρίς τους φόρους), δεν είναι και από τις πιο επιτυχημένες για τους Τούρκους με τα λεωφορεία τους να παρουσιάζουν προβλήματα από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα και με τοπικά μέσα της Ρουμανίας, τα λεωφορεία της Otokar παρουσίασαν από την αρχή προβλήματα, με τους οδηγούς αλλά και τους χρήστες τους να αναφέρουν ότι τα ελαττώματα ξεκινούσαν ήδη από την κατασκευή τους. Για παράδειγμα υπάρχουν αναφορές για πόρτες που έκλειναν με δυσκολία και έπειτα... αρνούνταν να ανοίξουν ξανά, αλλά και για προβληματική απόδοση του συστήματος κλιματισμού.

Μετά από τα παραπάνω προβλήματα άρχισαν και τα πιο σοβαρά με τα λεωφορεία των Τούρκων να παρουσιάζουν εκατοντάδες βλάβες στα μηχανικά και τα ηλεκτρικά τους μέρη, μεταξύ των οποίων είναι βλάβες στο ηλεκτρικό κύκλωμα, στην ανάρτηση, αλλά και το σύστημα διεύθυνσης.

Τα λεωφορεία που έχει προμηθευτεί ο δήμος του Βουκουρεστίου είναι το μήκους 12 μέτρων Kent FL (320 αντίτυπα), το ίδιο μοντέλο με αμάξωμα 10,5 μέτρων (50 αντίτυπα) και το αρθρωτό Kent FL των 18 μέτρων (30 λεωφορεία).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα συνεχή προβλήματα που παρουσιάζουν τα λεωφορεία της Otokar στο Βουκουρέστι προκύπτουν, σύμφωνα με τις αναφορές και από την κακή συντήρηση τους, την οποία έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία, σύμφωνα και με το συμβόλαιο που έχουν υπογράψει οι Τούρκοι με τον δήμο. Σε αυτό το συμβόλαιο η Otokar έχει δεσμευτεί να παρέχει εγγύηση καλής λειτουργίας τεσσάρων ετών και 240.000 χλμ. για τα πρώτα τέσσερα χρόνια αναλαμβάνονται και το κόστος της όποιας επιδιόρθωσης.

Η κακή συντήρηση, αλλά και τα κακής ποιότητας ανταλλακτικά που αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνται για την επισκευή των λεωφορείων, έχουν οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό από αυτά τα λεωφορεία να παραμείνει στο συνεργείο για συνολικό διάστημα που φτάνει στις 315 ημέρες μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών, ένας σχεδόν χρόνος δηλαδή εκτός λειτουργίας.

Τώρα οι Τούρκοι καλούνται να πληρώσουν ένα ποσό της τάξης των 405 ευρώ για κάθε ημέρα που τα λεωφορεία τους δεν εξυπηρετούσαν το επιβατικό κοινό του Βουκουρεστίου. Αυτό τη στιγμή που τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα λεωφορεία όχι μόνο δεν έχουν λυθεί αλλά επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα. Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει συνέχεια αφού έχει ξεκινήσει και έρευνα σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η αγορά καθώς υπάρχει η υποψία δωροδοκίας.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ