Οι πόλεις που πέταξαν τα φανάρια από τους δρόμους -Το επιτυχημένο πείραμα σε Ελλάδα και Ευρώπη

Φανάρια Ελλάδα

Παρά το μέγεθός του πληθυσμού της που ξεπερνά τους 50.000 κάτοικους αυτή η ευρωπαϊκή πόλη ρυθμίζει την κυκλοφορία στους δρόμους χωρίς να χρησιμοποιεί φανάρια.

Απαραίτητοι για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό αλλά και για την οδική ασφάλεια θεωρούνται οι φωτεινοί σηματοδότες στις περισσότερες χώρες του Δυτικού Κόσμου.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες πόλεις και στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν καταργήσει τα φανάρια από τους δρόμους τους με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στον τομέα της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών όπως είναι οι πεζοί και οι ποδηλάτες.

Φανάρια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας ευρωπαϊκής πόλης χωρίς φανάρια είναι o ισπανικός δήμος Πίντο, ο οποίος σχεδόν συνορεύει με την πρωτεύουσα της χώρας Μαδρίτη.

Ακολουθώντας μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση στη ρύθμιση της κυκλοφορίας, η οποία κάνει παράλληλα μια πόλη σημαντικά πιο φιλική στους κάτοικους και τους επισκέπτες της, ο ισπανικός δήμος εξάλειψε εντελώς τα φανάρια από τους δρόμους πριν από σχεδόν δύο 10ετίες.

Την ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων που κυκλοφορούν μέσα στην Πίντο έχουν αναλάβει αποκλειστικά οι κυκλικοί κόμβοι που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτό τον σκοπό αλλά και οι διαβάσεις για τους πεζούς, στις οποίες πρέπει να σταματούν υποχρεωτικά αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και λοιπά μέσα μεταφοράς.

Η εξαφάνιση των φαναριών από την πόλη βελτίωσε τη ροή της κυκλοφορίας, οδήγησε στη μείωση της ταχύτητας με την οποία κινούνται τα οχήματα, ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακά ίσως μείωσε σημαντικά και τα τροχαία ατυχήματα.

Φανάρια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη τη χρονιά που μας πέρασε στην ισπανική πόλη έγιναν μόλις τέσσερα τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων κανένα δεν ήταν θανατηφόρο, ούτε καν σοβαρό σύμφωνα με ισπανικά μέσα.

Το φαινόμενο της αφαίρεσης των φαναριών στον αστικό ιστό, το οποίο ακολουθείται από μείωση των τροχαίων ατυχημάτων έχει «εξηγηθεί» και σε σχετικά πειράματα που έχουν γίνει στο παρελθόν σε πραγματικές συνθήκες.

Φανάρια

Χωρίς την παρουσία φαναριών για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, οι οδηγοί βρίσκονται διαρκώς σε εγρήγορση όταν κινούνται προσέχοντας πολύ περισσότερο την πορεία των υπόλοιπων οχημάτων και ακόμη περισσότερο των πεζών και των ποδηλατών.

Η αρχή θεωρείται ότι έγινε στη Γερμανία το 2007 στην πόλη Μπόμτε, ενώ σήμερα υπάρχουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με 20.000-30.000 κατοίκους στη Γηραιά Ήπειρο που δεν έχουν φανάρια στους δρόμους τους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ορεστιάδα και η Βέροια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ