Οι Κινέζοι δοκιμάζουν αυτοκίνητο που... αιωρείται

αυτοκίνητο maglev δοκιμάζουν οι κινέζοι 2022

Συμβατικό αυτοκίνητο που πετάει μόλις λίγα χιλιοστά πάνω από το έδαφος δοκιμάζουν οι Κινέζοι χρησιμοποιώντας τεχνολογίες που βλέπουμε και στα τρένα.

Χαμηλές πτήσεις με απόσταση από το έδαφος που έφτασε στα 35 χιλιοστά κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ερευνητές του πανεπιστημίου Southwest Jiaotong, οι οποίοι πραγματοποιούν πειράματα μαγνητικής αιώρησης χρησιμοποιώντας κατάλληλα τροποποιημένα, αλλά συμβατικά κατά τα άλλα αυτοκίνητα.

Αξιοποιώντας τις τεχνολογίες μαγνητικής αιώρησης (magnetic levitation -maglev) που βλέπουμε και στα πιο γρήγορα τρένα του κόσμου, τα οποία επί της ουσίας αιωρούνται μερικά χιλιοστά πάντως από τις γραμμές, οι ερευνητές του κινέζικου πανεπιστημίου τοποθέτησαν σε ένα κομμάτι δρόμου μια μεταλλική γραμμή μήκους 7,9 χιλιομέτρων σε αυτοκινητόδρομο της επαρχίας Jiangsu.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα οι ερευνητές τοποθέτησαν μόνιμους μαγνήτες κάτω από οχτώ συνολικά αυτοκίνητα, οι οποίοι, σε συνδυασμό με το μαγνητικό πεδίο που μπορούν να παράγουν οι ηλεκτρομαγνήτες της μεταλλικής γραμμής, είναι σε θέση να σηκώσουν το αυτοκίνητο από το έδαφος αρκετά ώστε αυτό να αρχίσει να αιωρείται.

Μάλιστα, σύμφωνα και με αναφορές που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, το maglev αυτοκίνητο των ερευνητών του κινέζικου πανεπιστημίου κατάφερε να αναπτύξει ταχύτητες άνω των 230 χλμ./ώρα.

Η μαγνητική αιώρηση χρησιμοποιείται στα τρένα που είναι γνωστά και ως maglev και έναντι των συμβατικών τρένων προσφέρει μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες κίνησης.

Η Κίνα είναι από εκείνες τις χώρες που πρωτοστατεί τα τελευταία χρόνια στην εξέλιξη σχετικών τεχνολογιών maglev. Στην προκειμένη περίπτωση, η δημιουργία ενός maglev αυτοκινήτου είναι άγνωστο αν μπορεί να βρει κάποια πρακτική εφαρμογή, αφού κατά τη χαμηλή πτήση το σύστημα διεύθυνσης δεν μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ για να κινείται ένα όχημα με αυτό τον τρόπο θα πρέπει από κάτω του να υπάρχει μεταλλική γραμμή με ρεύμα για τη δημιουργία του απαραίτητου μαγνητικού πεδίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ερευνητές του κινέζικου πανεπιστημίου αναφέρουν ότι τα πειράματα που πραγματοποιούν αφορούν σε έρευνα σχετική με τον σχεδιασμό των δρόμων αλλά και την εξέταση μέτρων ασφάλειας για οδήγηση με υψηλές ταχύτητες. Επόμενος στόχος για τους ερευνητές είναι να σχεδιάσουν και να εξελίξουν από λευκό χαρτί ένα αυτοκίνητο maglev.

Δείτε στο video που ακολουθεί το maglev αυτοκίνητο των Κινέζων να αιωρείται και να κινείται με μικρές ταχύτητες.

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ