Οι εργαζόμενοι της Tesla φτιάχνουν το δικό τους συνδικαλιστικό όργανο

Tesla Gigafactory

Την απόφασή τους να διαμορφώσουν το δικό τους συνδικαλιστικό όργανο ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου της Tesla στον ισχυρό άνδρα της εταιρείας, Elon Musk.

Τα βασικά αιτήματα των υπαλλήλων της αμερικανικής εταιρείας, σύμφωνα με την Automotive News, είναι η ασφάλεια των θέσεων εργασίας τους, οι αυξήσεις των μισθών τους και η προστασία από τις απαιτήσεις της αυξημένης παραγωγής που ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ζητούν από την Tesla να θεσπίσει σαφείς και απαρέγκλιτους κανονισμούς που θα διασφαλίζουν ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της Καλιφόρνια δεν θα ακολουθεί τακτικές ενάντια στο συνδικάτο των εργαζομένων της.

Η δημιουργία του συνδικάτου ήταν αντικείμενο διαβουλεύσεων μεταξύ των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Autopilot στο Buffalo της Νέας Υόρκης για αρκετούς μήνες, αλλά τώρα -σύμφωνα με το δημοσίευμα- τη γνωστοποίησαν επισήμως, μέσω email, στον Elon Musk και στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla.

Έξι από τους εργαζόμενους στο Buffalo ανέφεραν στο Bloomberg ότι η Tesla παρακολουθεί ακόμα και τα κουμπιά που πατούν στους υπολογιστές τους, και ότι δεν αισθάνονται άνετα να κάνουν ούτε ένα διάλειμμα για την τουαλέτα. Δήλωσαν πως αισθάνονται σαν ρομπότ.

Οι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν την προσπάθεια δημιουργίας συνδικαλιστικού οργάνου έχουν τη βοήθεια των φορέων Service Employees International Union και Workers United, που πρόσφατα βοήθησαν και τους υπαλλήλους των Starbucks να διαμορφώσουν τα συνδικάτα τους σε διάφορα σημεία των ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να στεφθεί με επιτυχία η προσπάθειά τους, θα πρέπει η πλειοψηφία των 1.000 εργαζόμενων στο Buffalo να σταθούν στο πλευρό της. «Θέλω να έχω φωνή μέσα στην εταιρεία, δεν έχουμε φωνή στην ουσία. Τη φωνή που είχαμε μας την αφαίρεσαν» είπε πρόσφατα η εργαζόμενη Sara Costantino, έπειτα από απόφαση της Tesla να κλείσει το εσωτερικό chat στο οποίο οι υπάλληλοι συζητούσαν τα προβλήματά τους με την εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι προσπάθεια δημιουργίας συνδικάτου είχαν κάνει στο παρελθόν οι υπάλληλοι κι άλλων εργοστασίων της Tesla, όπως του Fremont στην Καλιφόρνια το 2017. Ακόμα και αυτοί του Buffalo είχαν προσπαθήσει ξανά, ανεπιστυχώς, το 2018.

Ο Elon Musk είχε απαντήσει ότι δεν αντιτίθεται στη δημιουργία συνδικάτου από τους υπαλλήλους του, αρκεί να είναι σίγουρο πως αυτό είναι που θέλουν. Παρόλα αυτά, άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην μπορούν πλέον να επωφελούνται από τη δυνατότητα αγοράς μετοχών της εταιρείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ