Η οφθαλμαπάτη που έγινε viral -Τι βλέπουν οι οδηγοί και βυθίζουν το πόδι τους στο φρένο;

οφθαλμαπάτη στον δρόμο

Ένα ευφάνταστο μέτρο έχει λάβει μια πόλη πρόκειμενου να ενισχύσει την οδική ασφάλεια έξω από ένα σχολείο.

Με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν μια ανοικτή πληγή που δεν «λέει» να κλείσει, οι χώρες ανά τον κόσμο προσπαθούν να επινοήσουν νέες μεθόδους προκειμένου να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Πολλές χώρες, μάλιστα, δείχνουν να έχουν στραφεί στις… οφθαλμαπάτες, δηλαδή τρισδιάστατες εικόνες στη μέση των δρόμων, που ουσιαστικά αποτελούν μια μέθοδο «παραπλάνησης» των διερχόμενων οδηγών.

οφθαλμαπάτη έξω από σχολειο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τις τελευταίες ημέρες, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια τρισδιάστατη ζωγραφιά που βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια σε δρόμο του Δυτικού Βανκούβερ του Καναδά, από μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έξω από σχολείο.

Όσοι οδηγοί διασχίζουν το συγκεκριμένο δρόμο, αίφνης αντικρίζουν ένα κοριτσάκι να κυνηγάει μια μπάλα. Πρόκειται για μια 3D εικόνα, που δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη η οποία αναγκάζει τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα.

οφθαλμαπάτη έξω από σχολειο

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δρόμοι έξω από τα σχολεία αποτελούν «ευαίσθητες» περιοχές, όπου οι οδηγοί οφείλουν να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, μιας και υπάρχει έντονη παρουσία παιδιών.

Αυτού του είδους οι οφθαλμαπάτες έχουν εφαρμοστεί και στη χώρα μας υπό τη μορφή 3D διαβάσεων πεζών, αν και πλέον το συγκεκριμένο ευφάνταστο μέτρο δείχνει να έχει παγώσει.

Στη χώρα μας η αρχή με τις τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών έγινε το 2018 στη Νάουσα. Έπειτα ακολούθησαν περιοχές εντός της Αττικής (Χαλάνδρι, Θρακομακεδόνες, Άγιοι Ανάργυροι), στη Στερεά Ελλάδα (Λιβαδειά), ενώ 3D διαβάσεις είδαμε στη Β. Ελλάδα (Ιωάννινα) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία) αλλά και στην Τήνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
3d διάβαση πεζών στην Ελλάδα

Πιο πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Δήμου της Κοζάνης τον Σεπτέμβριο του 2022 για τη δημιουργία 3D διαβάσεων σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Φυσικά οι 3D διαβάσεις δεν είναι ελληνική πατέντα αλλά μια λύση ασφάλειας που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ινδία και έπειτα άρχισε να κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή της και στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ