Γιατί μπαίνουν αυτές οι πράσινες γραμμές στους δρόμους -Τι σημαίνουν

Green lane 1

Η αύξηση της ασφάλειας στους δρόμους αποτελεί προτεραιότητα για όλες τις χώρες και για αυτό τον λόγο προχωρούν σε νέα διαγράμμιση με πράσινες προειδοποιητικές γραμμές.

Όλες οι χώρες του πλανήτη ανησυχούν πολύ για το ποσοστό ατυχημάτων που καταγράφουν σε καθημερινή βάση, μιας και παρουσιάζει αυξητικές τάσεις και δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στις κοινωνίες μας.

Green lane 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους αυτοκινητόδρομους και τους επαρχιακούς δρόμους που καταγράφονται τα περισσότερα ατυχήματα, μάλλον λόγω μεγάλης ταχύτητας, τα οποία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 50% του συνολικού αριθμού θανάτων, ενώ οι μετωπικές συγκρούσεις ευθύνονται για διψήφιο ποσοστό των θανάτων συνολικά.

Για την μείωση αυτού του θλιβερού φαινομένου, εκτός από την εγκατάσταση νέων ραντάρ, πολλές χώρες δοκιμάζουν νέα σήμανση στους δρόμους ως προληπτικό μέτρο. Μία από αυτές είναι και οι νέες πράσινες γραμμές που μπορεί να συναντήσετε σε αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης.

Τι συμβολίζουν όμως αυτές οι πράσινες γραμμές; Πρόκειται για μια πιλοτική δοκιμή που πραγματοποιείται σε πολλές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, και στόχος είναι να μειωθούν τα ατυχήματα στους δρόμους.

Green lane 3

Οι νέες πράσινες γραμμές έχουν τοποθετηθεί στο εσωτερικό της λωρίδας, παράλληλα με την λευκή διαγράμμιση, προκαλώντας σκόπιμα την αίσθηση ότι στενεύει η λωρίδα κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να μειώνουν ταχύτητα οι οδηγοί. Σύμφωνα με μελέτες, οι οδηγοί δείχνουν μεγαλύτερη προσοχή και μειώνουν την ταχύτητα κίνησης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπρόσθετα, οι πράσινες γραμμές συνοδεύονται από πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς ότι κινούνται σε δρόμο του οποίου η ταχύτητα κυκλοφορίας ελέγχεται από τεχνικά μέσα και ως εκ τούτου γνωρίζουν ότι θα έχουν επιπτώσεις εάν υπερβούν το όριο ταχύτητας.

Green lane 4

Προς το παρόν, οι πράσινες γραμμές στους δρόμους διανύουν δοκιμαστική περίοδο από τα κράτη και η αποτελεσματικότητά τους στη μείωση των ατυχημάτων, θα επιβεβαιωθεί μετά από αυτή την περίοδο.

Οι δρόμοι στους οποίους έχουν τοποθετηθεί οι νέες λωρίδες είναι μεγάλοι, σε καλή κατάσταση και με πλάτος από 3 έως 3μιση μέτρα, με ανοιχτές καμπές και χαμηλό θεωρητικά κίνδυνο ατυχήματος, αλλά λόγω της μεγάλης ταχύτητας τα αυτοκίνητα έχουν υψηλό ποσοστό να εμπλακούν σε κάποιο ατύχημα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ