O κινητήρας που φέρνει την επανάσταση -Αποδίδει 900 άλογα και έχει βάρος 28 κιλά

Εξέλιξη αυτοκινήτου μέσω εικονικής πραγματικότητας

Οι εξελίξεις στον τομέα της ηλεκτροκίνησης τρέχουν με γοργό ρυθμό, όπως φαίνεται και από τον νέο εντυπωσιακής απόδοσης κινητήρα που παρουσιάστηκε.

SPX177 ονομάζεται ο ηλεκτρικός κινητήρας που παρουσίασε η βρετανική Helix, ένας κινητήρας που θέλει να φέρει νέα δεδομένα αναφορικά με την την υψηλή απόδοση σε ισχύ που συνδυάζεται με μικρές διαστάσεις και χαμηλό βάρος.

Το βάρος του επαγωγικού κινητήρα που ανήκει στην κατηγορία μαγνητικής υστέρησης μόνιμου μαγνήτη είναι μόλις 28 κιλά. Μαζί με τους δύο εναλλάκτες που χρησιμοποιεί, για να φτάσει σε αυτά τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα απόδοσης, το συνολικό βάρος του συστήματος δεν ξεπερνά τα 41 κιλά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μοτέρ εξελίχθηκε από το τμήμα X-Division της βρετανικής εταιρείας κατόπιν παραγγελίας από κατασκευαστή hypercar με στόχο να χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικό τους μοντέλο. Ο κατασκευαστής είχε πολύ υψηλές απαιτήσεις αναφορικά με τις προδιαγραφές απόδοσης του μοτέρ και κατά τις δοκιμές του οι Βρετανοί αναφέρουν ότι η σταθερή απόδοσή του ξεπέρασε τους 950 ίππους και ότι μπορούσε να φτάσει ακόμη ψηλότερα αφού δεν πιέστηκε στα όριά του.

Το μήκος του κινητήρα είναι μόλις 261 χλστ. και η διάμετρός του φτάνει στα 206,2 χλστ., ενώ η συνεχής ροπή που παράγει φτάνει στα 398 Nm με τα 408 Nm να αποτελούν τη μέγιστη τιμή. Στη τελική του έκδοση η μέγιστη στιγμιαία απόδοσή του φτάνει στους 966 ίππους.

Σε σχέση με αντίστοιχης απόδοσης κινητήρες εσωτερικής καύσης το μοτέρ της Helix έχει μόλις το 14% της μάζας του, ενώ δεν αποκλείεται ο κινητήρας να αποτελεί παραγγελία της επίσης βρετανικής Gordon Murray Automotive.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο επικεφαλής της εταιρείας και «πατέρας» της εμβληματικής McLaren F1, Gordon Murray, παραδοσιακά θέτει προδιαγραφές για τα μοτέρ που θέλει να χρησιμοποιήσει στα αυτοκίνητα που σχεδιάζει και έπειτα αναθέτει το έργο σε άλλον κατασκευαστή, όπως έκανε και για το εκπληκτικό V12 μοτέρ του T.50, του «διάδοχου» supercar της F1, το οποίο κατασκευάστηκε από την Cosworth.

Σύμφωνα και με τη σχετική ανακοίνωση της Helix είναι πολύ δύσκολο για τις συστοιχίες μπαταριών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να τροφοδοτήσουν τον συγκεκριμένο κινητήρα με την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να παράγεται σταθερά και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλη ισχύς.

Ο κατασκευαστής που παράγγειλε τον κινητήρα θέλει να εξασφαλίσει από τώρα ότι το μοτέρ θα εκμεταλλεύεται τις τεχνολογίες των μπαταριών επόμενης γενιάς που αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ