Αυτός είναι ο νέος ενεργειακός «γίγαντας» -Το κοίτασμα που αλλάζει τις ισορροπίες

λίθιο στην Ινδία

Τα νέα κοιτάσματα λιθίου στην αχανή χώρα ανακατεύουν την «ενεργειακή τράπουλα» και αλλάζουν τις ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα παγκόσμια ενεργειακά δρώμενα αναμένεται να διαδραματίσει η Ινδία, το έδαφος της οποίας φαίνεται ότι είναι πλούσιο στο βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου που ως γνωστόν αποτελεί τα πιο σημαντικά και ακριβά εξαρτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μετά το τεράστιο αναξιοποίητο κοίτασμα λιθίου 5,9 εκατ. τόνων στην περιοχή Τζαμού και Κασμίρ, η Ινδία τραβά ξανά πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας μετά την ανακάλυψη ενός νέου ενεργειακού θησαυρού στον δήμο Degana της πολιτείας Ρατζαστάν.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικές πηγές, το νέο κοίτασμα λιθίου είναι πιο «πλούσιο» από αυτό στο Τζαμού και Κασμίρ και δείχνει ικανό να καλύψει από μόνο του έως και το 80% των αναγκών της Ινδίας που σήμερα είναι πλήρως εξαρτημένη από την Κίνα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο στην Ινδία

Το νέο κοίτασμα εντοπίστηκε στον λόφο Renvant και την ευρύτερη περιοχή, όπου εξορυσσόταν βολφράμιο, το οποίο είχε εντοπιστεί στα εδάφη της Ινδίας το 1914 από Βρετανούς και χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή βρετανικού στρατιωτικού υλικού για τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, το βολφράμιο χρησιμοποιούνταν -μεταξύ άλλων- για χειρουργικά εργαλεία.

Η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων λιθίου στην Ινδία αποτελεί το απότοκο των εξονυχιστικών ερευνών που διεξάγει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει «διαβάσει» την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση, σε παγκόσμιο επίπεδο, για το συγκεκριμένο μέταλλο που είναι απαραίτητο για τη μετάβαση στο καθεστώς της ηλεκτοκίνησης.

Εκτός από τη Γεωλογική Υπηρεσία της Ινδίας, μια κοινοπραξία τριών εταιρειών του δημόσιου τομέα - National Aluminium Company, Hindustan Copper και Mineral Exploration Corp – εργάζεται, μεταξύ άλλων, για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο στην Ινδία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξήσει το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στους δρόμους τους σε 30% έως το 2030, όταν σήμερα τα μηδενικών ρύπων οχήματα δεν υπερβαίνουν σε ποσοστό το 1%.

Τα νέα κοιτάσματα μαμούθ ωστόσο της Ινδίας δείχνουν ικανά να επιταχύνουν τη διαδικασία «εξηλεκτρισμού» του στόλου ΙΧ της χώρας, αλλά και να ανακατέψουν την «ενεργειακή τράπουλα» σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τη χώρα σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο με ανάλογες εξαγωγές.

Να σημειωθεί ότι με δεδομένο ότι το λίθιο (γνωστό και ως «λευκός χρυσός») δίνει το «παρών» σε κάθε επαναφορτιζόμενη ηλεκτρονική συσκευή (βλ. κινητά και λάπτοπ), όπως και ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.ο.κ., δεν προκαλεί καμία εντύπωση που η ζήτηση για το μέταλλο κλιμακώνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Σύμφωνα και με δεδομένα που παρουσιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ζήτηση για λίθιο θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και 500% τα επόμενα 25 χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ