Ανακαλύφθηκε νέος ενεργειακός θησαυρός - Πώς αλλάζει τα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή

ενεργειακός θησαυρός

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει στρέψει το βλέμμα της στις πρώτες ύλες που απαιτούνται για την κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου και ένα νέο τεράστιο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε αναμένεται να επιταχύνει την μετάβαση.

Πραγματικά τεράστιο είναι το κοίτασμα λιθίου που ανακαλύφθηκε στην Ινδία και ανακοινώθηκε επίσημα πριν από λίγες ημέρες, ένα κοίτασμα που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στην μετάβαση των τεσσάρων τροχών από τα συμβατικά στα ηλεκτρικά μοντέλα.

Για τις συστοιχίες των μπαταριών των αυτοκινήτων, το λίθιο αποτελεί ένα από τα κύρια «συστατικά» (μαζί με το νικέλιο και το κοβάλτιο) και υπολογίζεται ότι για την δημιουργία μιας συστοιχίας μπαταριών ηλεκτρικού αυτοκινήτου χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου οχτώ (8) κιλά λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την παραγωγή λιθίου να βρίσκεται περίπου στους 100.000 τόνους ετησίως και τα παγκόσμια αποθέματα να έχουν υπολογιστεί στα περίπου 80 εκατ. τόνους (στοιχεία 2021), το νέο κοίτασμα μαμούθ που ανακαλύφθηκε στην Ινδία αναμένεται να φέρει πραγματικά μεγάλες αλλαγές.

Σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε η Γεωλογική Υπηρεσία της Ινδίας, το νέο κοίτασμα υπολογίζεται στα 5,9 εκατ. τόνους. Εφόσον ξεκινήσει η εκμετάλλευσή του κοιτάσματος αυτή η ποσότητα είναι ικανή να καλύψει την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση που παρουσιάζεται σε ετήσια πλέον βάση και να οδηγήσει παράλληλα σε μείωση των τιμών του «λευκού χρυσού», όπως αποκαλείται το λίθιο.

Σύμφωνα και με δεδομένα που παρουσιάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η ζήτηση για λίθιο θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη και 500% τα επόμενα 25 χρόνια και το νέο μεγάλο κοίτασμα των Ινδών αυξάνει σημαντικά τα μέχρι τώρα γνωστά παγκόσμια αποθέματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό είναι το πρώτο τεράστιο κοίτασμα που ανακαλύπτεται στην Ινδία και από μόνο του είναι ικανό να φέρει την τεράστια χώρα στην πέμπτη θέση των χωρών που παράγουν λίθιο, πάνω από την Κίνα.

Το κοίτασμα παράλληλα τόσο μεγάλο που μπορεί να σπάσει το «μονοπώλιο» του λεγόμενου «Τριγώνου του Λιθίου» το οποίο απαρτίζεται από την Αργεντινή, τη Βολιβία και τη Χιλή που συνδυαστικά κατέχουν πάνω από το 75% των μέχρι τώρα παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου.

Αυτή τη στιγμή η Ινδία εισάγει το 80% των αναγκών της σε λίθιο και το νέο κοίτασμα μπορεί εύκολα να αντιστρέψει στο μέλλον τα πράγματα κάνοντας την αχανή χώρα έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο με ανάλογες εξαγωγές, ενώ μπορεί να ενισχύσει και την θέση της ως χώρα που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο έδαφός της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ