Έχασε την πρώτη θέση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα η Tesla -Ποιος κατασκευαστής είναι ο νέος βασιλιάς;

BYD Tang 1

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεγαλώνει διαρκώς και οι ισορροπίες αλλάζουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Η BYD πουλά τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και προηγείται σε παγκόσμιες πωλήσεις, εκθρονίζοντας την Tesla το πρώτο 9μηνο του χρόνου.

BYD Tang 2
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα όμως με δημοσιεύματα στο Bloomberg, η BYD πουλάει περισσότερα αυτοκίνητα από την Tesla, αλλά η τελευταία έχει πολύ μεγαλύτερο κέρδος ανά αυτοκίνητο που πουλάει. Αναλυτικότερα, τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους, η BYD πούλησε 1.175.321 ηλεκτρικά επιβατικά αυτοκίνητα, την στιγμή που για το ίδιο διάστημα η Tesla πούλησε 908.573 αυτοκίνητα.

Όσον αφορά όμως το καθαρό κέρδος για κάθε όχημα που πουλήθηκε, η Tesla προηγείται της BYD, έχοντας πετύχει 8,87 δισ. δολάρια σε 9 μήνες. Για το ίδιο διάστημα, τα κέρδη της BYD ήταν μόλις 1,14 δισ. δολάρια. Αυτό μεταφράζεται σε κέρδος 9.761 ευρώ δολάριο ανά αυτοκίνητο, δηλαδή 8 φορές περισσότερα από τους Κινέζους που βγάζουν 1.190 δολάρια ανά αυτοκίνητο.

BYD Tang 3

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το τεράστιο ενδιαφέρον για τα μοντέλα της Tesla επιτρέπει στην αμερικάνικη εταιρεία να αυξήσει τις τιμές και να μετακυλήσει το υψηλότερο κόστος υλικών και κατασκευής στους πελάτες της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να συνεχίσει όμως να έχει κέρδος η Tesla, θα πρέπει να ασχοληθεί με την εξόρυξη λιθίου, μία σημαντική πρώτη ύλη για την κατασκευή των μπαταριών. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Elon Musk, που υποστηρίζει ότι μόνο με τον έλεγχο της προσφοράς πρώτων υλών μπορούν να ελεγχθούν οι τιμές και να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη.

BYD Qin

Ταυτόχρονα όμως, η BYD έχει κάνει αρκετά βήματα μπροστά σε αυτό το μέτωπο. Τον Ιούνιο, η κινεζική εταιρεία συμφώνησε να αγοράσει έξι ορυχεία λιθίου στην Αφρική, τα οποία θα διασφαλίσουν επαρκή αποθέματα μεταλλεύματος για την επόμενη δεκαετία.

Η BYD εξασφάλισε επίσης μια σύμβαση εξόρυξης λιθίου στην Χιλή και τον Αύγουστο ανακοίνωσε σχέδια για απόκτηση ενός ακόμα ορυχείου και την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μπαταριών στην επαρχία Jiangxi της Κίνας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ