Oι νέοι σταθμοί του Μετρό αλλάζουν την Αθήνα -Πού θα βρίσκονται, πότε θα είναι έτοιμοι

grammi 4 metro

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας θα είναι έτοιμο το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 του Μετρό, που με 15 νέους σταθμούς θα εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

Ως ένα έργο μακράς πνοής, που θα αποσυμφορήσει σε θεαματικό βαθμό το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο της Αθήνας, λογίζεται η Γραμμή 4 του Μετρό, το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής στη χώρα, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ.

Στο πρώτο τμήμα (Άλσος Βεΐκου  -Γουδή) της Γραμμής 4 αναφέρθηκε πρόσφατα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό θα είναι έτοιμο πριν το 2030.

«Προφανώς έχουμε επενδύσει πάρα πολλά στην επέκταση του Μετρό, των μέσων σταθερής τροχιάς. Η Γραμμή 4, η οποία έχει ήδη αρχίσει και κατασκευάζεται, ουσιαστικά θα τέμνει την πόλη της Αθήνας και θα εξυπηρετεί 400.000 συμπολίτες μας σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της δεκαετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μετροπόντικας γραμμής 4 μετρό

Το προηγούμενο διάστημα ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του πρώτου μηχανήματος διάνοιξης σηραγγών (TBM), το οποίο θα εκκινήσει την εσκαφή της σήραγγας εντός του τρέχοντος μήνα. Αφετηρία θα αποτελέσει το φρέαρ Κατεχάκης, με το «ταξίδι» του να ολοκληρώνεται στον Ευαγγελισμό όπου θα συναντηθεί με τον δεύτερο «Μετροπόντικα» ο οποίος θα αφιχθεί στη χώρα μας το προσεχές διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι η γραμμή του πρώτου τμήματος θα έχει μήκος 12,8 χλμ. περίπου και επιπλέον περιλαμβάνει την Συνδετήρια Σήραγγα της Γραμμής 4 με τις Γραμμές 2 & 3 και την Σήραγγα Πρόσβασης και τον χώρο Εναπόθεσης/ Συντήρησης Συρμών Κατεχάκη.

Το έργο περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς οι οποίοι χωροθετούνται στα παρακάτω σημεία:

Σταθμός Βεΐκου: Στη συμβολή της Λεωφ. Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) με την οδό Τράλλεων στον Δήμο Γαλατσίου.

Σταθμός Γαλάτσι: Στη συμβολή της Λεωφόρου Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και επί της συνέχειας αυτής, οδό Αγ. Γλυκερίας με την Λεωφόρο Γαλατσίου στον Δήμο Γαλατσίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθμός Ελικώνος: Στη συμβολή των οδών Αγίας Γλυκερίας και Πάρνηθος στον Δήμο Αθήνας, παρά τον λόφο Ελικώνος.

Γραμμή 4 Μετρό

Σταθμός Κυψέλη: Στη νοτιοανατολική πλευρά της πλατείας Κανάρη στον Δήμο Αθήνας, από την οδό Κυψέλης μέχρι την οδό Βελβενδού.

Σταθμός Δικαστήριο: Στα δυτικά του συμπλέγματος των πρώην κτιρίων της σχολής Ευελεπίδων (κτήρια) Δικαστηρίων στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Ευελπίδων και Μουστοξύδη.

Σταθμός Αλεξάνδρας: Στη συμβολή της Λεωφ. Αλεξάνδρας με την οδό Μουστοξύδη στον Δήμο Αθήνας.

Σταθμός Εξάρχεια: Επί της πλατείας Εξαρχείων, στη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Σπ. Τρικούπη στον Δήμο Αθήνας.

Σταθμός Ακαδημίας: Στην οδό Ακαδημίας, μεταξύ των οδών Ιπποκράτους και Σίνα στον Δήμο Αθήνας.

Γραμμή 4 Μετρό
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σταθμός Κολωνάκι: Eπί της πλατείας Φιλικής Εταιρείας (πλατεία Κολωνακίου) στον Δήμο Αθήνας, στη συμβολή των οδών Σκουφά, Πατριάρχου Ιωακείμ, Καψάλη, Κουμπάρη και Κανάρη.

Σταθμός Ευαγγελισμός: Στο πάρκο της Ριζάρη στον Δήμο Αθήνας, παράλληλα με την οδό Ριζάρη και διαγώνια σε σχέση με τον υφιστάμενο σταθμό Ευαγγελισμό της Γραμμής 3.

Σταθμός Καισαριανή: Στη συμβολή της Λεωφόρου Εθνικής Αντιστάσεως με την Λεωφόρο Βασ. Αλεξάνδρου στον Δήμο Καισαριανής, μεταξύ των οδών Υμηττού και Τζων Κένεντυ.

Σταθμός Πανεπιστημιούπολη: Στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας στον Δήμο Καισαριανής, βόρεια της εσωτερικής οδικής αρτηρίας.

Σταθμός Ιλίσια: Στην οδό Ινδού και στις πλατείες Αόρνου και Κύπρου στον Δήμο Ζωγράφου.

Σταθμός Ζωγράφου: Eπί της πλατείας Αλεξανδρή (πλατεία Γαρδένιας) στον Δήμο Ζωγράφου, στη συμβολή των οδών Γ. Ζωγράφου και Γ’ Ορεινής Ταξιαρχίας με τη λεωφόρο Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου.

Σταθμός Γουδή: Στην πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λοχ. Σπηλιωπούλου στον Δήμο Ζωγράφου.

Το τμήμα Α της Γραμμής 4 έχει σχεδιασθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών πυκνοκατοικημένων περιοχών της πόλης και την εξυπηρέτηση πολλών σημαντικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, όπως Νοσοκομεία, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Δικαστήρια και μεγάλα δημόσια κτίρια Oργανισμών ή Υπουργείων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ