Το νέο κόλπο των κλεφτών -Δείτε πώς κλέβουν οδηγούς στα διόδια

κλοπές αυτοκινήτων στην Εθνική Οδό

Υπεράνω πάσης υποψίας είναι ο νέος τρόπος δράσης των συμμοριών, οι οποίες αφαιρούν πολύτιμα αντικείμενα από οδηγούς που ταξιδεύουν στην Εθνική Οδό.

Ανεξάντλητη αποδεικνύεται η ευρηματικότητα των αετονύχηδων οι οποίοι εμπλουτίζουν συνεχώς τη φαρέτρα τους με νέα «όπλα» προκειμένου να παγιδεύουν τους ανυποψίαστους πολίτες.

Οι συμμορίες, μάλιστα, φαίνεται πως ενορχηστρώνουν τη δράση τους με κριτήρια… εποχικότητας, δηλαδή προσαρμόζουν τα σχέδιά τους με βάση την εποχή του χρόνου.

Επί παραδείγματι το καλοκαίρι, όταν και οι πολίτες εγκαταλείπουν με τα αυτοκίνητά τους τα αστικά κέντρα και τα οχήματα-στόχοι εντός των πόλεων μειώνονται αισθητά, οι συμμορίες επιλέγουν ως τόπο δράσης τους τις εθνικές οδούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικό είναι ένα βίντεο που δημοσίευσε η Αστυνομία της Καταλονίας στην Ισπανία προκειμένου να αφυπνίσει τους οδηγούς και να αποτρέψει την κλοπή είτε των οχημάτων τους, είτε των πολύτιμων αντικειμένων τους (βλ. κινητά τηλέφωνα και τσάντες) που βρίσκονται εντός της καμπίνας.

Το modus operandi των συμμοριών

Μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι κάποιες συμμορίες οι οποίοι ξεκινούν τη δράση τους στα διόδια των αυτοκινητοδρόμων και την ολοκληρώνουν μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά.

Ειδικότερα, οι σπείρες εντοπίζουν τα οχήματα που προσεγγίζουν τα ταμεία των διοδίων χωρίς υπάλληλο (σ.σ. όπου η πληρωμή γίνεται με κέρματα σε ειδική υποδοχή) και σταματούν ακριβώς από πίσω τους.

Μόλις ο οδηγός του αυτοκινήτου-στόχου είναι… αφοσιωμένος στη ρίψη των κερμάτων στην υποδοχή, ένα μέλος της συμμορίας αποβίβαζεται από το πίσω όχημα και ξεφουσκώνει ένα από τα ελαστικά του ΙΧ-στόχου. Για να μην γίνουν ορατοί από το θύμα τους, συνήθως επιλέγουν το πίσω δεξιά ελαστικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγα χιλιόμετρα παρακάτω, ο οδηγός του οχήματος στόχου θα αντιληφθεί ότι υφίσταται πρόβλημα με το ελαστικό και σταματάει σε ασφαλές σημείο προκειμένου να ελέγξει τι συμβαίνει.

Αίφνης εμφανίζονται τα μέλη της συμμορίας, τα οποία -υποδυόμενα τους «Καλούς Σαμαρίτες»- προσφέρονται να παράσχουν χείρα βοηθείας στον οδηγό.

Όσο ένα από τα μέλη της συμμορίας «βοηθάει» τον ανυποψίαστο οδηγό με το πρόβλημα στο ελαστικό, ένας συνεργός του εισέρχεται στο ΙΧ-στόχο και αποσπά πολύτιμα αντικείμενα, όπως κινητά και τσάντες. Στη συνέχεια γίνονται «καπνός», και όταν το θύμα τους αντιλαμβάνεται την απάτη που βίωσε είναι πλέον αργά.

Σύμφωνα, τέλος, με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Καταλονίας, μόνο το 2022 αναφέρθηκαν γύρω στα 3.500 περιστατικά κλοπών σε αυτοκινητοδρόμους, με τη συντριπτική πλειονότητα αυτών να γίνεται μέσω της μεθόδου απόσπασης της προσοχής των οδηγών, όπως είναι αυτή που περιγράψαμε.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ