Το νέο κοίτασμα που αλλάζει τον κόσμο του αυτοκινήτου -Ποιος το έχει βάλει στο μάτι

Το νέο κοίτασμα που αλλάζει στον κόσμο του αυτοκινήτου -η τάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία

Τα δικά της ορυχεία φαίνεται πως θέλει να αποκτήσει η Tesla στο κυνήγι του «λευκού χρυσού» που έχουν επιδοθεί οι κατασκευαστές αυτοκινήτου για τα ηλεκτρικά τους μοντέλα.

Η μετάβαση των τεσσάρων τροχών προς ένα βιώσιμο και αμιγώς ηλεκτρικό μέλλον επιφυλάσσει όπως φαίνεται μεγάλες αλλαγές και στην «παραδοσιακή» εφοδιαστική αλυσίδα των κατασκευαστών αυτοκινήτου.

Η μείωση του κόστους των μπαταριών ιόντων λιθίου είναι το πιο «καυτό» θέμα αυτή τη στιγμή στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με το πολύτιμο πλέον ορυκτό να έχει πολλαπλασιάσει την αξία του μέσα σε μόλις μία 10ετία λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης ζήτησης που υπάρχει γι' αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαρακτηριστικά η τιμή του λιθίου πριν από μία περίπου δεκαετία βρισκόταν κάτω από τα 4.500 ευρώ για έναν τόνο, ενώ σήμερα για την ίδια ποσότητα η τιμή, που παρουσιάζει σημαντική πτώση τους τελευαίους μήνες βρίσκεται λίγο πάνω από τα 57.000 ευρώ -είχε ξεπεράσει και τα 80.000 ευρώ.

Οι κατασκευαστές ψάχνουν διαρκώς τρόπους για να μειώσουν το κόστος και να ελέγξουν ως ένα βαθμό την τιμή του «λευκού χρυσού» αλλά και των υπόλοιπων συστατικών που απαιτούνται για την κατασκευή μιας μπαταρίας ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Αυτή τη στιγμή η τάση στη βιομηχανία θέλει τους κατασκευαστές να πηγαίνουν στην «πηγή» και να διαπραγματεύονται απευθείας με τις εταιρείες εξόρυξης την τιμή των ορυκτών που χρειάζονται, παρακάμπτοντας έτσι τους μεσάζοντες και τους ίδιους τους κατασκευαστές μπαταριών.

Με τους κατασκευαστές μπαταριών άλλωστε κάποιες εταιρείες αυτοκινήτου έχουν ήδη προχωρήσει σε στενότερες συνεργασίες φτιάχνοντας από κοινού εργοστάσια κατασκευής μπαταριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Tesla είναι φυσικά ένας από αυτούς τους κατασκευαστές και σύμφωνα με αναφορές που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου σκέφτεται να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για να διασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες λιθίου, για τα μεγαλεπήβολα σχέδια επέκτασής της.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία η Tesla εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς της εταιρείας εξόρυξης Sigma Lithium, καθώς η βραζιλιάνικη επενδυτική A10 Investimentos που κατέχει το 46% των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρείας εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο πώλησης της.

Μάλιστα η Sigma Lithium ετοιμάζεται να ξεκινήσει να εκμεταλλεύεται σύντομα το νέο ορυχείο στη Βραζιλία, το οποίο είναι παράλληλα και φιλικό προς το περιβάλλον αναφορικά με τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με πηγές που δεν κατονομάζονται οι δύο πλευρές βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων που μπορεί τελικά να μην καταλήξουν σε συμφωνία, τη στιγμή που η Tesla έχει στο στόχαστρό της και άλλες εταιρείες εξόρυξης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη διάδοση της παραπάνω πληροφορίας η μετοχή της Sigma Lithium ανέβηκε κατά 25% με την αξία της να αποτιμάται λίγο κάτω από τρία δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο πόσο λογικά δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Elon Musk, ο οποίος ξόδεψε λίγο πάνω από 40 δισ. ευρώ για να κάνει δική του την Twitter το φθινόπωρο του 2022.

Η είδηση για την φημολογούμενη εξαγορά της Sigma Lithium από την Tesla έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την εξαγορά μεριδίου της καναδικής Lithium Americas από την General Motors έναντι συνολικού ποσού άνω του μισού δισ. ευρώ. Η Lithium Americas αναμένεται να εκμεταλλευτεί το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα λιθίου που βρίσκεται στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ