Αυτό είναι το νέο κοίτασμα-μαμούθ που ανακαλύφθηκε στη Μέση Ανατολή -Ο σημαντικός γεωπολιτικός του ρόλος

Ιράν Λίθιο

Τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή δείχνει ικανό να αλλάξει ένα κοίτασμα-μαμούθ που ανακαλύφθηκε στο Ιράν.

Πρωτοφανή γεωπολιτική και οικονομική ισχύ δείχνει ικανό να χαρίσει στο Ιράν το τεράστιο κοίτασμα λιθίου που ανακαλύφθηκε πριν από λίγους μήνες στο Χάμενταν, μια ορεινή επαρχία στα δυτικά του Ιράν.

Το κοίτασμα εμπεριέρχει 8,5 εκατ. τόνους λιθίου, που επαρκούν για την κατασκευή εκατοντάδων χιλιάδων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και αναδεικνύουν το Ιράν στη χώρα με τα δεύτερα μεγαλύτερα κοιτάσματα «λευκού χρυσού» παγκοσμίως μετά τη Χιλή που «κατέχει» 9,2 εκατ. τόνους.

Αυτό σημαίνει ότι η Τεχεράνη θα ελέγχει περί το 10% των γνωστών αποθεμάτων λιθίου σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία ανέρχονται σε 89 εκατ. τόνους. Η εξόρυξη λιθίου στο Χάμενταν θα ξεκινήσει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Η ανακάλυψη αυτής της ιρανικής δεξαμενής λιθίου θα μπορούσε να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στην ισορροπία δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή και να χαρίσει στην Τεχεράνη ένα άνευ προηγουμένου γεωπολιτικό και οικονομικό πλεονέκτημα, όπως είχε δηλώσει η Ισραηλινή ειδικός σε θέματα γεωπολιτικής Anat Hochberg Marom στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv.

«Το Ισραήλ θα μελετάει στενά πώς η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτή την ανακάλυψη (σ.σ. λιθίου) προς όφελός της», είχε προσθέσει χαρακτηριστικά.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι το κοίτασμα λιθίου στο Χάμενταν είναι πιθανό να συνδράμει αποφασιστικά στο να καταστεί το Ιράν μια ιδιαίτερα υπολογίσιμη δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνώντας ακόμα και και τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου όπως είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

λίθιο στο Ιράν
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίθιο αποτελεί βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου οι οποίες αποτελούν το κυριότερο και πιο κοστοβόρο εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δεδομένης της συνεχούς αύξησης της δημοτικότητας των μηδενικών ρύπων ΙΧ, η ζήτηση για λίθιο αυξάνεται με με εντυπωσιακούς ρυθμούς, και οι αναλυτές προβλέπουν ότι σε δύο χρόνια από τώρα, το 2025, θα υπάρξει σοβαρό έλλειμμα προσφοράς.

Το 2021 παρήχθησαν 540.000 μετρικοί τόνοι λιθίου και έως το 2030 το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ εκτιμά ότι η παγκόσμια κατανάλωση του μετάλλου θα υπερβεί τους 3 εκατ. μετρικούς τόνους, μιας και η ζήτηση για μπαταρίες ιόντων λιθίου θα εκτοξευτεί.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ