Ο τεράστιος ενεργειακός «θησαυρός» κάτω από το έδαφος της Ευρώπης -Πού κρύβεται, πώς αλλάζει τις ισορροπίες

ενεργειακός θησαυρός

Στην «καρδιά» της Ευρώπης βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της ηπείρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αξιοποιείται από το 2026.

Με τον πλέον θεαματικό τρόπο εισέρχεται η Τσεχία στη μάχη για την ενεργειακή μετάβαση, μιας και τα αποτελέσματα μελέτης σκοπιμότητας έδειξαν ότι η χώρα διαθέτει το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι το λίθιο έχει λάβει το… παρατσούκλι «λευκός χρυσός», μιας και είναι το βασικό συστατικό των μπαταριών ιόντων λιθίου που ενσωματώνονται -μεταξύ άλλων- στις ηλεκτρονικές συσκευές και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που αποτελούν τον αδιαμφισβήτητο, νέο μεγάλο πρωταγωνιστή της αυτοκίνησης.

Το τσεχικό κοίτασμα λιθίου βρίσκεται κάτω από το έδαφος του χωριού Cinovec, 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πράγας, κοντά στα γερμανικά σύνορα, και σύμφωνα με τη Deutsche Welle αντιπροσωπεύει το 3-5% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Cinovev τσεχία

Ειδικότερα, η πιο πρόσφατη μελέτη σκοπιμότητας έδειξε ότι από το Cinovec θα μπορούσαν να εξορυχθούν 2,25 εκατ. τόνοι του εν λόγω μετάλλου, οι οποίοι θα επέτρεπαν την παραγωγή περί τους 30.000 τόνους υδροξειδίου του λιθίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, πρόκειται για μια ποσότητα που επαρκεί για την ετήσια παραγωγή περίπου 1 εκατ. μπαταριών ιόντων λιθίου για αυτοκίνητα.

Η Τσεχία, μάλιστα, επιθυμεί να αναλάβει η ίδια την κατασκευή των μπαταριών, και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει την ανέγερση ενός gigafactory για αυτό τον σκοπό.

«Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρη την αλυσίδα από την εξόρυξη, την επεξεργασία, την παραγωγή μπαταριών, την παραγωγή τσιπ έως την τελική παραγωγή αυτοκινήτων», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πετρ Φιάλα.

Ο Φιάλα πρόσθεσε ότι το ιδανικό σενάριο είναι η παραγωγή να ξεκινήσει το 2026, αναγνωρίζοντας ότι «το λίθιο αποτελεί μια πρώτη ύλη-κλειδί για την ηλεκτροκίνηση, και ειδικά για την αποθήκευση ενέργειας σε μπαταρίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δραστηριοποίηση στον τομέα της εξόρυξης λιθίου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «οξυγόνο» για την Τσεχία, η οποία σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας, έχει εξαντλήσει όλες τις πηγές ανάπτυξης και βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανή οικονομική στασιμότητα τα προσεχή χρόνια.

λίθιο κοίτασμα

Επιπροσθέτως, η εξόρυξη λιθίου θα μπορούσε να δημιουργήσει 1.000 θέσεις εργασίας για μεταλλωρύχους σε βάθος 25ετίας, ενώ η ανέγερση εργοστασίου παραγωγής μπαταριών θα χάριζε ακόμα μεγαλύτερη αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.

Η Τσεχία έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τη Σαξονία για πιθανή συνεργασία στην εξόρυξη λιθίου. Από τσεχικής πλευράς τις εξορύξεις θα αναλάβει η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία Czech Energy Works (CEZ).

Όσον αφορά τους φόβους για τις περιβαλλοντικές συνέπειες, ο Γιαν Σίλερ, περιφερειάρχης και μέλος του κόμματος της αντιπολίτευσης ANO, ζήτησε να οι εξορύξεις να μην έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, και να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης θα πρέπει να συνοδεύεται από αποζημιώσεις στις κοινότητες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα λιθίου στην Τσεχία ηχεί ευχάριστα στα αυτιά της ΕΕ η οποία καταβάλλει πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να απεξαρτοποιηθεί από την ηγέτιδα δύναμη στον συγκεκριμένο τομέα Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ