Πράσινο φως για το ενεργειακό κοίτασμα μαμούθ που αλλάζει τις ισορροπίες στην Ευρώπη

ορυχείο λιθίου καναδάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα 2022

Ένα σημαντικό βήμα για το εξηλεκτρισμένο μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε με ένα τεράστιο κοίτασμα να παίρνει την πρώτη του περιβαλλοντική έγκριση για εκμετάλλευση.

Το λίθιο που αποκαλείται και «λευκός χρυσός» είναι το μέταλλο που έχει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον των τεσσάρων τροχών.

Το παραπάνω ισχύει περισσότερο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και το μονοπάτι που έχει χαράξει η Γηραιά Ήπειρος προς την πώληση μόνο αυτοκινήτων μηδενικών ρύπων από το 2035 κάνει από τώρα επιτακτική την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων λιθίου για την κατασκευή μπαταριών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ευρωπαϊκό «El Dorado» είναι αναμφίβολα η Πορτογαλία, η οποία φέρει στο έδαφος της τα μεγαλύτερα μέχρι στιγμής γνωστά κοιτάσμα λιθίου στην Ευρώπη. Τα αποθέματα λιθίου της ιβηρικής χώρας θέλει να αξιοποιήσει η βρετανική εταιρεία Savannah Resources, στην περιοχή Barroso στα βόρεια της χώρας που είναι πλούσια σε spodumene (σποδουμένης), μια μορφή λιθίου που εξορύσσεται από σκληρό βράχο.

Οι Βρετανοί αναφέρουν ότι τα κοιτάσματα που βρίσκονται στην περιοχή θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τους 27 εκατ. μετρικούς τόνους λιθίου, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 285.900 μετρικών τόνων οξειδίου του λιθίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, πρόκειται για μία ποσότητα που είναι υπεραρκετή για την κάλυψη των ευρωπαϊκών αναγκών για λίθιο, τις επόμενες δεκαετίες, ενώ ο τύπος του λιθίου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στις μπαταρίες αυτοκινήτων είναι αρκετός για να παράγονται 500.000 μπαταρίες ετησίως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατα το «Litio do Barroso Project», όπως ονομάζεται, πήρε από την Περιβαλλοντική Υπηρεσία της Πορτογαλίας το πράσινο φως για να συνεχιστούν οι μελέτες για την εξόρυξη του λιθίου στην περιοχή.

Το εν λόγω έργο εξόρυξης αμφισβητείται έντονα λόγω ζητημάτων κατανάλωσης νερού και του γενικότερου περιβαλλοντικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει στην περιοχή. Ωστόσο η Savannah Resources, σύμφωνα και με δηλώσεις εκπροσώπου τύπου της εταιρείας προσπαθεί να φροντίσει γι' αυτό ικανοποιώντας τις προϋποθέσεις και τα μέτρα που έχει θέσει η Περιβαλλοντική Υπηρεσία.

Μεταξύ των παραπάνω μέτρων είναι ο περιορισμός της αποψίλωσης, η μη εκμετάλλευση του τοπικού ποταμού αλλά και οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν για την αποκατάσταση της περιοχής μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων.

Η Savannah Resources αναμένεται να συνεργαστεί με τις περιβαλλοντικές αρχές της χώρες και στα επόμενα βήματα έως και την τελική κατάθεση της πρότασής της για το project, η οποία έπειτα θα λάβει την τελική περιβαλλοντική έγκριση. Εφόσον όλα πάνε βάσει του χρονοδιαγράμματος η τελική έγκριση αναμένεται να εκδοθεί εντός του 2024.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ