Η Toyota ετοιμάζει νέο επαναστατικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων

Toyota GR Yaris

Αυτά ήταν τα λόγια του Akio Toyoda, για να περιγράψει τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στην αυτοκίνηση η νέα τεχνολογία DAT (Direct Automatic Transmission), που θα εγκαινιαστεί στα σπορ αυτοκίνητα της Toyota Gazoo Racing.

Η ιαπωνική εταιρεία εξελίσσει το αυτόματο κιβώτιο DAT για σχεδόν δύο χρόνια. Ήδη από τις αρχές του 2022 στον ιαπωνικό αγωνιστικό θεσμό Toyota Gazoo Rally Racing Challenge εμφανίστηκε ένα GR Yaris με αυτόματο κιβώτιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ σύντομα η Toyota ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εξέλιξη αυτού του καινοτομικού συστήματος μετάδοσης, και το GR Yaris δοκιμάστηκε και πάλι σε αγωνιστικές συνθήκες τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο του θεσμού Super Taikyu Series. Προς το παρόν, όμως, η τεχνολογία απέχει αρκετά από τη μαζική παραγωγή διότι είναι πολλά τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν.

Όμως η πρώην πρόεδρος της Toyota –και νυν επίτιμος πρόεδρος- Akio Toyoda είπε ότι η αναμονή αξίζει τον κόπο: «Θα ήθελα πολύ να δω αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων στην αγορά διότι είναι πολλοί οι άνθρωποι που οδηγούν μόνο αυτόματα αυτοκίνητα, κι έτσι θα μπορούν να απολαμβάνουν το μότορσπορ. Θα είναι σε θέση να αποκομίζουν την εμπειρία διαφορετικών ήχων και του κατεβάσματος σχέσεων, καθώς και την αλλαγή ταχυτήτων καθαυτή», δήλωσε ο Ιάπωνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και συμπλήρωσε πως με το νέο αυτόματο κιβώτιο η αλλαγή σχέσεων στο GR Yaris, και έπειτα σε άλλα μοντέλα της Gazoo, θα γίνει πολύ ταχύτερη σε σχέση με το χειροκίνητο: «Το DAT δεν σπαταλάει καθόλου χρόνο στην αλλαγή ταχύτητας, οπότε βοηθάει τον οδηγό να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση, στο φρενάρισμα και στον έλεγχο του σπορ αυτοκινήτου του», κατέληξε ο Toyoda.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ