Αυτό είναι το νέο «διαμάντι» της Αλβανίας -Ένας υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος με όριο τα 140 χλμ./ώρα

αυτοκινητόδρομος

Σε ένα εκτεταμένο έργο υποδομών προχωρά η γειτονική χώρα, με έναν νέο αυτοκινητόδρομο να κοντέυει στην ολοκλήρωση του και να παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Οι οδικές υποδομές αποτελούν μία από τις σταθερές στρατηγικές που ακολουθούν οι περισσότερες χώρες τα τελευταία χρόνια, με τα κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου να μην αποτελούν φυσικά εξαίρεση.

Μάλιστα, μία από τις χώρες που έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, παρουσιάζοντας παράλληλα ένα εκτεταμένο πλάνο για την αναβάθμιση των υποδομών στην ευρύτερη περιοχή, είναι η γειτονική Αλβανία.

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της στρατηγικής ήρθε πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο οποίος μοιράστηκε ένα βίντεο που παρουσιάζει τον οδικό άξονα Elbasan-Papër, ο οποίος πλέον περνά στην τελική φάση της κατασκευής του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ο νέος αυτοκινητόδρομος της Αλβανίας

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας βρίσκεται πλέον πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του, με τον Έντι Ράμα να δηλώνει πως η δεύτερη κατασκευαστική φάση έχει ολοκληρωθεί πλήρως και ότι το έργο βρίσκεται στο 86% της συνολικής πορείας του.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο τμήμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς
αποτελεί μέρος της σύνδεσης Elbasan–Rrogozhinë ενώ εντάσσεται και στον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο VIII (Corridor VIII),
ο οποίος συνδέει την Αδριατική με τη Μαύρη Θάλασσα και ξεκινά από την Ιταλία, περνώντας στη συνέχεια και από αρκετές άλλες βαλκανικές χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Βουλγαρία.

Όσον αφορά τη σύνδεση Elbasan-Papër, το έργο προβλέπει τη μετατροπή του δρόμου σε αυτοκινητόδρομο Κατηγορίας Α, ενώ θα διαθέτει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,75 μέτρων η καθεμία, καθώς και λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ).Το μήκος περίπου 9,9 χιλιόμετρα και χωρίζεται σε τρεις φάσεις. Η δεύτερη φάση, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και παρουσιάστηκε από τον Έντι Ράμα, καλύπτει περίπου 3 χιλιόμετρα του συγκεκριμένου άξονα. Σημειώνεται πως η πρώτη φάση κάλυπτε τα πρώτα 3,5 ενώ η τρίτη αφορά τα τελευταία 3,4 χλμ. του άξονα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ο νέος αυτοκινητόδρομος της Αλβανίας

Όταν ολοκληρωθεί πλήρως και το υπόλοιπο τμήμα έως το Lekaj, κοντά στη Rrogozhinë, ολόκληρος ο άξονας θα διαθέτει μήκος περίπου 40,7 χιλιομέτρων και θα λειτουργεί ως κλειστός αυτοκινητόδρομος υψηλών προδιαγραφών, με όριο ταχύτητας έως 140 χλμ./ώρα.

Ο οδικός άξονας Elbasan-Papër ξεκινά κοντά στο πρώην Μεταλλουργικό Εργοστάσιο του Ελμπασάν, όπου προβλέπεται σύνδεση με την υπό σχεδιασμό παράκαμψη της πόλης, και καταλήγει στο Lekaj, εκεί όπου θα συναντά τον Πανευρωπαϊκό Διάδρομο VIII.  Η διαδρομή διασχίζει κατά μήκος της τις περιοχές του Ελμπασάν, του Πεκίνι και της Κάγιας.

Τέλος, να αναφέρουμε πως η τρίτη φάση του έργου και η συνολική παράδοση της συγκεκριμένης σύνδεσης αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στον Δεκέμβριο του 2026. Ωστόσο, το σύνολο του οδικού άξονα που θα ολοκληρώνεται με τη σύνδεση στον Μπλε Διάδρομο αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, με την πλήρη ολοκλήρωσή του να τοποθετείται περίπου σε 3 χρόνια, δηλαδή μέσα στο 2029.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ