Αυτή είναι η νέα τεχνολογία που φέρνει την επανάσταση στον κόσμο του αυτοκινήτου

Παραγωγή αυτοκινήτων

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κατακλύσουν τους δρόμους, εφόσον κυκλοφορήσει η επαναστατική μπαταρία των Ελβετών που υπόσχεται φόρτιση σε κάτι παραπάνω από 1 λεπτό.

Αποφασισμένη να φέρει τα πάνω κάτω στον κόσμο της αυτοκινήσης, επιταχύνοντας την εξάπλωση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι η ελβετική εταιρεία Morand που ετοιμάζει μία μπαταρία η οποία θα φορτίζει σε λίγο παραπάνω από ένα λεπτό.

Πρόκειται για μια επαναστατική μπαταρία αλουμινίου, γραφενίου και ανθρακονήματος που εφόσον λανσαριστεί στην αγορά θα σηματοδοτήσει τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το 0 στο 80% σε μόλις 72 δευτερόλεπτα.

Ειδικότερα, σε φορτιστή ισχύος 360kW μια μπαταρία χωρητικότητας 7,2 kWh μπορεί να φορτιστεί στο 98% της χωρητικότητάς της σε δύο λεπτά και στο 80% σε μόλις 72 δευτερόλεπτα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
morand μπαταρία

Η Morand αναφέρει ότι έχει ήδη ολοκληρώσει το ερευνητικό σκέλος και πλέον αναζητά συνεργάτη προκειμένου να οικοδομηθούν τα πρώτα εργοστάσια όπου θα παράγονται οι καινοτόμες μπαταρίες.

Σύμφωνα με την εταιρεία, για την επίτευξη του εν λόγω εντυπωσιακού χρόνου φόρτισης φροντίζει ένα υβριδικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας όπου συνυπάρχουν τόσο μια συστοιχία μπαταριών όσο και μια συστοιχία υπερπυκνωτών. 

morand μπαταρία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από την εντυπωσιακή ταχύτητα επαναφόρτισής της, η μπαταρία φαίνεται πως έχει και πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, συγκριτικά με τις συμβατικές μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Morand, σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί μπαταρίες με αντοχή σε 3.000-5.000 κύκλους φόρτισης. Η μπαταρία, ωστόσο, της Morand φαίνεται πως έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αντέξει τουλάχιστον 50.000 κύκλους φόρτισης χωρίς να χάσει περισσότερο από το 80% της χωρητικότητάς της. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μονάδες έχουν αντέξει έως και 70.000 κύκλους, προσθέτει η εταιρεία.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των εν λόγω μπαταριών είναι ότι είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον, μιας και χρησιμοποιούν πολύ μικρότερες ποσότητες λιθίου και κοβαλτίου, τα οποία πέρα από μεγάλη ρυπαντική δράση έχουν και σημαντικό κόστος.

morand μπαταρία

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι μπαταρίες της Morand διακρίνονται και για τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας. Εφόσον προκληθεί φωτιά σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ένα σύστημα φροντίζει να μην επεκταθεί η φωτιά έξω από το όχημα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδρυτής και Γ.Δ. της εταιρείας είναι ο Benoît Morand, πρώην αγωνιστικός διευθυντής σε ομάδες που συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής στις κατηγορίες LMP1 και LMP2.

Project Manager και Επικεφαλής Μηχανικός είναι ο Ricardo Penteado με εμπειρία 20 ετών στη Formula 1, ενώ Development Engineer είναι ο Roland Schaumann ο οποίος υπηρέτησε - μεταξύ άλλων- στην Alpine F1 Team.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ