Νέα ραντάρ έρχονται στους δρόμους -Τι θα μετρούν, ποιοι οδηγοί κινδυνεύουν με πρόστιμο

ραντάρ στον δρόμο

Με «έξυπνες ζυγαριές» αναμένεται να γεμίσουν οι δρόμοι του πλανήτη, ώστε να περιοριστεί η κίνηση των υπέρβαρων οχημάτων.

Με ολοένα και πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα γίνεται η εποπτεία των δρόμων ανά τον κόσμο, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.

Πέρα από τις κάμερες ταχύτητας, θέση στους δρόμους προϊόντος του χρόνου παίρνουν -μεταξύ άλλων- κάμερες που τοποθετούνται στα φανάρια για την παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη (σ.σ. θα τις δούμε σύντομα και στην Ελλάδα), αισθητήρες ήχου για τους… θορυβώδεις οδηγούς, αλλά και κάμερες που εντοπίζουν όσους κάνουν χρήση του κινητού τους ενώ οδηγούν ή δεν φορούν ζώνη.

Στη φαρέτρα, ωστόσο, των αρχών φαίνεται πως εντάσσεται και ένα ακόμα hi-tech όπλο το οποιό αφορά τους αισθητήρες βάρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοιοι αισθητήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στον αυτοκινητοδρόμο Brooklyn-Queens Expressway, βάζοντας στο στόχαστρο τα υπέρβαρα φορτηγά. 

Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που εφόσον εντοπίσει παράβαση σχετική με το βάρος, τότε παραδίδει τη σκυτάλη σε κάποιες κάμερες που συλλέγουν φωτογραφία της πινακίδας του φορτηγού ώστε να τιμωρηθεί ο παραβάτης.

Οι αισθητήρες βάρους, μάλιστα, με το πέρασμα του χρόνου αναμένεται να εξυπηρετούν και έναν ακόμα σκοπό. Με δεδομένο ότι τα ηλεκτρικά ΙΧ ενσωματώνουν μεγάλες μπαταρίες που τα καθιστούν ιδιαίτερα βαριά, πολλά πολυόροφα πάρκινγκ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία έχουν προβεί σε απαγορεύσεις εισόδου των εν λόγω ΙΧ υπό το φόβο ότι θα προκληθούν ζημιές στα συγκεκριμένα κτήρια.

πάρκινγκ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτές οι… έξυπνες ζυγαριές, λοιπόν, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν και για την επιτήρηση χώρων που… απειλούνται από τα υπέρβαρα ηλεκτρικά ΙΧ.

Τέλος υπάρχουν και ορισμένες χώρες όπου εξετάζεται η καταβολή διοδίων ανάλογα με το βάρος των οχημάτων, υπό το σκεπτικό ότι όσο πιο βαρύ είναι ένα όχημα τόσο πιο πολύ επιβαρύνει το οδικό δίκτυο.

Και σε αυτή την περίπτωση, για τον προσδιορισμό του βάρους ενδέχεται να βοηθούν οι συγκεκριμένοι αισθητήρες που, όπως φαίνεται, κερδίζουν συνεχώς όλο και περισσότερο έδαφος.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ