Νέα μόδα: Κλέβουν καταλύτες και τους πωλούν στο διαδίκτυο

Κλοπή καταλύτη Ελλάδα

Ιδιαίτερα μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους οδηγούς η έξαρση του φαινομένου της κλοπής των καταλυτών, με τις σπείρες να πωλούν τα κλοπιμαία τους στο διαδίκτυο

Σε έξαρση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της κλοπής των καταλυτών στη χώρα μας, προκαλώντας ανησυχία στους οδηγούς.

Υπό τον φόβο να βρουν το αυτοκίνητό τους δίχως καταλύτη ζουν, βέβαια, και στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και δη στην πολιτεία του Τέξας των ΗΠΑ, όπου το τους τελευταίους μήνες έχουν σημειωθεί πάνω περί τις 500 κλοπές καταλυτών και πάνω από 2.800 κλοπές αισθητήρων Λάμδα (ή οξυγόνου).

Οι σπείρες «αετονύχηδων» στο Τέξας όχι μόνο αφαιρούν τους καταλύτες από τα ΙΧ, αλλά επιδεικνύουν τα κλοπιμαία τους στο διαδίκτυο, αναρτώντας σχετικές αγγελίες που αφορούν την πώλησή τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια τέτοια εγκληματική οργάνωση εξαρθρώθηκε πριν από λίγες μέρες από τις αστυνομικές αρχές του Τέξας. Οι άνδρες της αστυνομίας βρήκαν δεκάδες εκατοντάδες κλεμμένους καταλύτες, σε 7 σπίτια της Πολιτείας.

Πέρα από την αφαίρεση και την πώληση των καταλυτών, σε πολλές περιπτώσεις δημοσίευαν αγγελίες ώστε να αγοράσουν κλεμμένους καταλυτικούς μετατροπείς, ώστε να τους μεταπωλήσουν σε υψηλότερες τιμές.

Μάλιστα αναρτούσαν… τιμοκαταλόγους, διαθέτοντας στην αγορά καταλύτες από πολλές μάρκες μοντέλων.

Οι καταλύτες έχουν μπει στο στόχαστρο των σπειρών, λόγω των «ευγενών μετάλλων» (ρόδιο, παλλάδιο και πλατίνα) με τα οποία είναι εμποτισμένα στο κεραμικό υπόστρωμα του καταλύτη και κοστίζουν… μία περιουσία.

Παράλληλα, η αφαίρεσή τους είναι ιδιαίτερα εύκολη, μιας και για να κοπούν οι σωληνώσεις του συστήματος εξαγωγής και να αφαιρέσει τον καταλύτη.

κλοπή καταλύτη

Πώς θα προστατευτούμε

Η στάθμευση σε σημεία που φωτίζονται το βράδυ και διατηρούν μια στοιχειώδη κίνηση λειτουργεί αποτρεπτικά, καθώς εκείνος που θα επιχειρήσει να αφαιρέσει τον καταλύτη ενός αυτοκινήτου θα γίνει πιο εύκολα αντιληπτός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η τοποθέτηση συναγερμού είναι ένας ακόμα τρόπος να προστατεύσουμε το αυτοκίνητό μας από οποιαδήποτε προσπάθεια κλοπής του καταλύτη, μιας και η ενεργοποίηση της σειρήνας είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποθαρρύνει εκείνους που θα επιχειρήσουν να αφαιρέσουν κάποιο εξάρτημα.

Αν πάλι σταθμεύετε σε ιδιωτικό parking, η εγκατάσταση ενός κυκλώματος βιντεοσκόπησης μπορεί να αποτρέψει οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια.

Ως ύστατο μέτρο προστασίας του καταλύτη από μια ενδεχόμενη κλοπή, είναι τα προστατευτικά εξαρτήματα που προσφέρονται ήδη στο εμπόριο και επί της ουσίας καθιστούν την πρόσβαση στο συγκεκριμένο τμήμα του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων ανέφικτη.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ